De 11 beste lunchplekken in Utrecht waar je altijd goed zit

De Domstad is de perfecte uitvalbasis voor een geslaagde lunch.

Of je nou zin hebt in een broodje to go, een geschikte plek zoekt voor een casual businessmeeting of ergens met je moeder wil bijpraten: een goed restaurant voor een lunch in Utrecht kent wat ons betreft een aantal basisregels. Zo moet de locatie niet te ver verwijderd zijn van het centrum, de dinerkaart toegankelijk zijn voor een variërend gezelschap en de setting faciliteren tot een uitloop naar een borrel. Wij hebben de beste plekken voor je op een rijtje gezet!

1| Broei

Broei is een leuke lunchtent in Utrecht, naast treinstation Vaartsche Rijn, waar je bijzondere vegetarische creaties krijgt voorgeschoteld. Het hoofthema beslaat groenten van lokale afkomst. Lunchgerechten zijn bijvoorbeeld kruidige curry’s, vullende salade’s of lekkere (zuurdesem)brood sandwhiches. In lijn met deze groene gedachte ziet het restaurant er dan ook uitermate hip uit, met een industrieel interieur vol planten.

Broei, Oosterkade 24, Utrecht

2 | LE:EN

Niet ver verwijderd van Broei vind je LE:EN, evenzo een ideaal restaurant voor een lunch in Utrecht. De Aziatische hotspot bevindt zich sinds 2011 op Heuveloord, het stadsdeel waar de welbekende Watertoren Heuveloord vertoeft. Dat is nét buiten de stad, op ongeveer drie kilometer lopen van het stadscentrum. Die wandeling is LE:EN meer dan waard, want naast een toplocatie heeft het restaurant een toffe shared dining kaart met daarop allerlei Aziatische geïnspireerde gerechten. Mocht de lunch zo bevallen, dan kan je ‘m probleemloos voortzetten naar borrel; het cocktail- en bieraanbod bij LE:EN is hartstikke het proberen waard.

LE:EN, Heuveloord 140, Utrecht

3 | Keet

Keet is een manusje-van-alles aan de Kanaalweg. Je kunt er terecht voor koffie, ontbijt én borrel, maar je bent er vooral op de juiste plek als het op lunchen in Utrecht aankomt. De zaak is doordeweeks open van 9:00 tot 17:00 uur en trekt een wijd publiek, van flexwerkers tot studenten en gezinnen. Op het menu vind je dagelijks wisselende broodjes en een breed aanbod kroketten.

Keet, Kanaalweg 30, Utrecht

4 | Daen’s

Daen’s is ideaal voor de lunch in Utrecht. ’s Zomers neem je plaats op het ruime terras bij de Korte Minrebroederstraat, in de winter plof je neer in de knusse cafékamer. Je eet er goedgevulde sandwiches, salades of andere hartige én zoete lekkernijen. Uitgegeten? Dan is de kledingwinkel naast het café, eveneens onder de naam Daen’s, een goed nakomend onderdeel van je dagbesteding.

Daen’s, Korte Minrebroederstraat 13, Utrecht

5 | Broodje Ben

Broodje Ben is de underdog in dit Lunch-in-Utrecht-lijstje. Want alhoewel de broodjeszaak geen zitplekken kent, weet menig Utrechter dat je hier de best belegde broodjes van Utrecht kan scoren. Met locaties verspreid over heel de stad, van de Uithof tot aan de Oudegracht, ben je dankzij Broodje Ben nooit langer dan een kwartier verwijderd van een vullende lunch in Utrecht.

Broodje Ben, Oudegracht 131, Biltstraat 14, Steenovenweg en Heidelberglaan, Utrecht

6 | KEEK

In de leukste straat van Utrecht, de Twijnstraat, vind je café KEEK. Een (biologische) lunchroom waar je onder andere heel goede cheesescones verorbert terwijl je een zelfgemaakte ice tea wegslurpt. Geen plek op het terras of toch liever iets to-go meenemen? Dan kan je sinds kort bij de open bakkerij aan de Springweg ook terecht voor al het lekkers van bakkerij KEEK.

KEEK, Twijnstraat 23, Oudegracht 362 en Springweg 16, Utrecht

7 | Madeleine

Bistrot Madeleine bevindt zich aan ’t Wed, een centrale locatie tussen de Oudegracht en de Dom. In de keuken staat sous-chef Ruben Blokhuis, die nationale bekendheid verworf als coach Rubbe in Daan Boom’s YouTube-serie Kelderklasse 15. Bij Madeleine eet je kleine, vrij traditionele Franse gerechtjes, die bij menig restaurantgast in de smaak zullen vallen.

Madeleine, Wed 3A, Utrecht

8 | Rabarber

Rabarber is en petit café in de drukke Zadelstraat, met een lekker menu waar de gehele dag van te bestellen is. Je vindt altijd iets bijzonders op het menu. De twee dames achter het concept hebben een aantal jaar geleden hun studie Journalistiek aan de kant gezet om hun droom waar te maken: een excentriek eetcafé beginnen zonder enige regels. Alles kan hier – ontbijt als lunch, lunch als ontbijt, zolang je het je maar naar je zin maakt.

Rabarber, Zadelstraat 20, Utrecht

9 | De Rechtbank

Eén van de best verstopte terrassen van Utrecht ligt aan restaurant de Rechtbank. Dat maakt de plek tot een ideale spot voor een lunch in Utrecht. Hoewel het restaurant zelf een chique uitstraling heeft, kan je er in de warmere maanden uitermate goed plaatsnemen op het grote terras. Op de menukaart staan zowel verassende gerechten als oude klassiekers.

De Rechtbank, Korte Nieuwstraat 14, Utrecht

Na de lunch behoefte aan een goed glas wijn gekregen? Ga naar een van deze wijnbars in Utrecht!