Een harmonieuze, bijna zomerse winter

Aan een oer-Hollandse dijk kwamen de graslanden van het Schotse Kintyre tot leven in een verrassend zonnige whisky van The Macallan.

Harmony Collection is de naam die het Schotse whiskymerk The Macallan heeft bedacht voor hun jaarlijkse special releases. De derde editie van de Harmony Collection werd door The Macallan geïntroduceerd in Durgerdam, het dijkdorp op steenworp afstand van Amsterdam.

Hotel De Durgerdam is een oude vissersherberg die recent tot luxe boetiekhotel is omgebouwd.

Hier presenteerde The Macallan-ambassadeur Yoël van Eer de special release whisky die tot stand is gekomen in samenwerking met Stella en Mary McCartney, de dochters van Sir Paul McCartney.

De overlap tussen The Macallan en de McCartneys zit ‘em in hun gedeelde liefde voor Schotland, en dan met name de Schotse natuur. The Macallan is – schrik niet – bijna tweehonderd jaar oud, met als oprichtingsjaar 1824.

De nieuwe distilleerderij van The Macallan, een architectonisch hoogstandje op zich, bevindt zich in Speyside, aan de noordoostkant van Schotland. Aan de rivier Spey tref je daar het 485 hectare grote The Macallan Estate.

Aan de andere kant van Schotland, op het schiereiland Kintyre, groeiden Stella en Mary op nadat vader Paul en moeder Linda er een boerderij hadden gekocht.

Het is de eerste keer dat de dochters van Sir Paul McCartney samenwerken aan een project. Ze ontwierpen een lifestyle-collectie van elf, in gelimiteerde oplage uitgebrachte stukken, variërend van handgemaakt glaswerk in levendige kleuren tot een klassiek dienblad met koperen afwerking. De collectie genaamd Together is er ter begeleiding van de speciale Harmony Collection Amber Meadow (meadow is Engels voor wei).

Zowel de McCartneys als The Macallan hebben geprobeerd om de sfeer van de Schotse graslanden te vatten in hun collectie. Zo is de verpakking gemaakt van onder meer weidestekken van de meadows.

Samen met de whiskymeesters haalden Stella en Mary McCartney herinneringen op aan hun jeugd op Kintyre. Daar heeft het Whisky Mastery Team vervolgens een smaakprofiel op samengesteld, waarbij smaak leidend was en niet, zoals gebruikelijk, jaartal – The Macallan Harmony Amber Meadow is leeftijdloos.

Voor de rijping van de Harmony Collection Amber Meadow gebruikten de whiskymeesters een combinatie van sherry- en bourbonvaten. Vooral het gebruik van bourdonvaten is uitzonderlijk, maar het verklaart bijvoorbeeld de kokostonen in de whisky, maar ook van vanille en citrus. En verhip, proefden we daar ook niet iets van meloen?

Deze single malt is ook niet voor de poes (en lichtjes aan de prijs).

Van de lange, zoete afdronk kregen we het bijna zomers warm, maar dat kwam wellicht omdat het haardvuur op nauwelijks anderhalve meter bleef vlammen.

* * *

Harmony Collection Amber Meadow van The Macallan€185 (adviesprijs)