De coltrui als wapen tegen de energiecrisis

In Frankrijk grijpen president Macron en zijn minister van Financiën naar een cool kledingstuk om de crisis te bezweren.

coltrui Emmanuel Macron, Staatspräsident der Französischen Republik, Olaf Scholz, Bundeskanzler, Deutschland, Berlin, Bildtermin

In geen enkel land kan er zo fanatiek gedebatteerd worden over politiek en cultuur als in Frankrijk. Met die wetenschap in het achterhoofd kon je voelen aankomen dat de coltrui van president Emmanuel Macron over de tong zou gaan.

De Franse president droeg een antracietkleurige col roulé terwijl hij onlangs het volk toesprak. Bij een ontmoeting met zijn Duitse evenknie Olaf Scholz droeg hij een zwarte coltrui, net als bij zijn gesprek met de president van Guinee- Bisau.

Maar het was de coltrui van de Franse minister van Financiën die ineens het debat over de energiecrisis aanzwengelde.

Bruno le maire coltrui instagram

Deze Bruno Le Maire vertelde op de radio bij France Inter Radio dat hij voortaan alleen nog maar coltruien zou dragen in plaats van een overhemd met stropdas. Dit om de winterse kou in de Franse overheidsgebouwen te trotseren.

De Franse overheid wil namelijk dat de nationale energieconsumptie met tien procent wordt terug gebracht. Daartoe is het verwarmingsverbruik in overheidsgebouwen geplafonneerd. Sobriété énergétique noemen de Fransen dat.

Deze Zwitserse minister wil energie besparen door samen te douchen.

Om zijn statement te onderstrepen, poseerde Le Maire op twitter met een zwarte coltrui en op instagram met een grijze variant.

De commentaren waren niet van de lucht. Die varieerden van verontwaardigd tot schertsend. ‘Relax, everyone. France has found a solution to the energy crisis,’ schreef columnist Emma Beddington in The Guardian.

De Franse oppositieleider Marine Le Pen twitterde onmiddellijk: “Geen verwarming? Draag cashmere.” De minister van Financiën werd door Le Pen gedoopt tot Marie-Antoinette Le Maire, naar de Franse koningin die de kaviaar naar binnen schoof terwijl het volk verhongerde.

De Engelsen gebruiken voor coltrui de term turtle neck of roll neck. In Italië wordt het dolce vita genoemd. 

Uiteindelijk schreef Bruno Le Maire op Facebook een vlammend betoog over zijn keuze voor de coltrui. En dat het aan iedereen vrij is om zich te kleden hoe hij of zij wil. Waarna hij zich ook beklaagde over het niveau van het politieke debat in Frankrijk, dat zich blijkbaar verlaagt heeft tot discussies over coltruien.

Maar Le Maire negeert de communicerende kracht van kleding zoals die door politici wordt gebruikt, zéker door Macron. De Franse president rolt zijn overhemdsmouwen op als er een daadkrachtig verhaal verteld moet worden. Hij verruilde bewust zijn dure bankierspakken voor goedkopere varianten van Jonas et Cie. 

En tijdens de laatste verkiezingscampagne liet hij zich door zijn officiële fotograaf vastleggen, liggend op een sofa met de knoopjes van zijn overhemd wagenwijd open, zicht biedend op een rijk gevulde borst met haar. Hier moest het beeld van de president een brug slaan met de gewone man.

Voor de liefhebbers van coltruien: hier vind je 19 handige voorbeelden hoe je de trui kunt dragen.