Mads Mikkelsen triomfeert in bruut, maar indrukwekkend ‘The Promised Land’

Een Nordic western waar de stoïcijnse Mads Mikkelsen ‘m tot een must maakt.

Sinds Sergio Leone Clint Eastwood overhaalde om een poncho te dragen in A Fistful of Dollars en de Spaghetti Western uitvond, hebben talloze filmmakers enthousiast deze iconografie gebruikt.

Zelfs regisseur Nikolaj Arcel doet dit met Mads Mikkelsen in The Promised Land. In het Kopenhagen van 1755 is de Deense soldaat Ludvig Kahlen (Mikkelsen) blut en wil hij zijn fortuin verdienen op het grondgebied van Jutland. Een uitgestrekte, meedogenloze heide die men lange tijd heeft geprobeerd te temmen en te exploiteren. Met niet meer dan een paar hulpmiddelen en een onvermoeibare wil, waagt Kahlen zich aan de woestenij, waarbij hij het isolement trotseert, de elementen en de scepsis van de snobs.

Wraakzuchtig

Toch is hij vastbesloten om te bewijzen dat zijn tegenstanders ongelijk hebben en op de koop toe ook nog even een adellijke titel te verdienen. Een obsessie die voortkomt uit zowel een persoonlijke ambitie als zijn niet aflatende loyaliteit aan de koning.

Was de schijnbaar ontembare grond maar zijn enige tegenstander. Ludvig heeft zijn nederzetting geplant op een stuk land dat Frederik de Schinkel (Simon Bennebjerg) al in bezit heeft. En er vervolgens alles aan doet om Kahlen te stoppen. Wanneer De Schinkel ontdekt dat twee van zijn arbeiders zijn ontsnapt om zich bij Kahlen aan te sluiten, zweert hij wraak. Frederik is een jaloerse, controlerende en wraakzuchtige megalomaan, die koste wat het kost de dromen van Ludvig wil vernietigen, simpelweg vanwege waar ze zich op de kaart bevinden.

Zelfopoffering

The Promised Land is gebaseerd op de roman van Ida Jessen, gebaseerd op een script van Anders Thomas Jensen. Deels gebaseerd overigens op echte gebeurtenissen. Het resultaat is een film die is gefilmd op epische schaal en een belichting en stijl heeft met een bijna schilderachtige gevoeligheid.

Combineer het met spektakel en bovengemiddelde productiewaarden en je hebt een ouderwets epos die het waard is om op het grote scherm te zien. Met een meeslepend verhaal van doorzettingsvermogen en zelfopoffering.

Flamboyant

Naast de mooie beelden is het charisma van Mads Mikkelsen en de rest van de indrukwekkende cast, de drijvende kracht. Zoals Amanda Collin, Morten Hee Andersen, Simon Bennebjerg en Melina Hagberg. Mikkelsen’s kenmerkende stoïcisme werkt hier feilloos, maar vooral door de combinatie met de flamboyante en door en door slechte Frederik. Een rol die met veel genoegen is gespeeld door Bennebjerg.

Het resultaat is een groots, opzwepend epos, maar toch ‘gevuld’ met een zeker gewicht. Een soort film die we niet vaak meer zien. Een must voor in de bioscoop, dus wacht niet totdat ‘ie op een streamer is te zien.

Win

Wil je zien of je het daarmee eens bent? ModMod verloot 5x 2 vrijkaarten voor The Promised Land. Om kans te maken: mail je gegevens voor vrijdag 15 maart naar info@modmod.nl.