Het idee dat mannen slachtoffer zijn van hun hormonen, met name testosteron, komt regelmatig terug in discussies over mannelijk gedrag. Eigenschappen zoals agressie en rivaliteit, die vaak als typisch mannelijk worden beschouwd, worden vaak toegeschreven aan de invloed van dit dominante hormoon.
Testosteron is het mannelijke hormoon dat zorgt voor spiermassa, een lagere stem en baardgroei. Maar het doet meer dan dat. Het beïnvloedt ook je energie, libido en stemming. Testosteron kan je ook competitiever maken. Maar we moeten niet vergeten dat testosteron één van de vele factoren is die ons gedrag sturen.
Dit doet testosteron met je uiterlijk.
Zoals ook voor vrouwen geldt, beschikken mannen over de mogelijkheid om hun gedrag te controleren, zodat ze niet zomaar alles doen wat hun lichaam hen ingeeft. Hoewel hormonen dus bepaalde emoties of reacties kunnen versterken, worden we toch in staat geacht ons gedrag te sturen. De hersenen spelen daarbij een cruciale rol, waarbij mentale controle een krachtig middel is om impulsief gedrag te beheersen.
Laten we eerlijk zijn, het is gemakkelijk om hormonen de schuld te geven voor ons gedrag. We hebben allemaal wel eens het gevoel gehad dat we instinctief moeten jagen, zowel letterlijk als figuurlijk, omdat dat ‘natuurlijk’ lijkt, Maar de echte kracht van een man ligt in het beheersen van die impulsen.
Deze 6 speeches maken je een betere man.
We hebben de capaciteit om na te denken en niet zomaar te reageren op elke prikkel die ons lichaam geeft. Testosteron kan je misschien aansporen tot actie, maar het is aan je geest om te bepalen of je daadwerkelijk die stap zet.
Als mannen zijn we niet simpelweg slachtoffers van onze hormonen, we kunnen onze impulsen controleren. Een echte man weet wanneer hij zijn testosteron moet gebruiken en wanneer hij het onder controle moet houden. Het is net als het dragen van een goed pak: het komt pas echt tot zijn rechts als je het met zelfvertrouwen draagt.