Mannen met nagellak? Túúrlijk wel!

David Bowie, Lou Reed en Kurt Cobain gingen je voor. Mannen die de nagels lakken zijn van alle tijden. Zo ging menig Farao het graf in met gekleurde nagels.

In 2019 opende Harry Styles het Amerikaanse Met Gala. Dit is een jaarlijkse feestavond voor het goede doel: er wordt geld opgehaald voor de kostuumafdeling van het Metropoliton Museum of Art in New York. Bekende namen hijsen zich op die avond in de meest uitbundige, kunstzinnige of idiote creaties met dat ene doel: zo vaak mogelijk gefotografeerd te worden.

En dat lukte stijlicoon Styles in een doorkijkbloes van Gucci en gelakte nagels wonderwel. Met als gevolg dat mannen wereldwijd naar de nagellak grepen.

Lak & kouwe kak

Dit is overigens niet voor het eerst in de geschiedenis. Al drieduizend jaar voor Christus kleurden strijders in Babylon hun nagels en vaak ook hun lippen. De kleur gaf de maatschappelijke status aan: hoe donkerder, hoe hoger in rang ze waren. Ze gebruiken daar een soort kool voor.

Ook in China waren in diezelfde periode nagels met een kleurtje een kenmerk van de hogere klassen. Zowel mannelijke als vrouwelijke leden van de Koninklijke familie en de hogere adel kleurden hun nagels zwart, rood, goud en zilver.  

In Egypte bepaalde je maatschappelijke positie eveneens of je je nagels mocht verven. Farao’s gingen hun graf in met gekleurde nagels. Roodbruin was de kleur voor de elite, het gepeupel moest genoegen nemen met lichtere nageltinten.

Popcultuur

Onder meer door David Bowie en Lou Reed, Punks, Goths en wat later de New Romantics kwam in het westen de combinatie man en nagellak weer in beeld. Vaak als protest tegen de gevestigde orde. Ze lieten zien letterlijk lak te hebben aan het establishment. Zo hield ook Grunge-icoon Kurt Cobain wel van een gelakte nagel.  

De gelakte nagels gaan dus graag met de muziek mee. En dat is ook nu weer het geval. Naast Styles, zijn ook rappers als Lil Yachty, Lil Nas X en A$AP Rocky in de ban van de lak. In Nederland nemen Douwe Bob en Tim Hoffman geregeld een kwastje ter hand.

Opvallend verschil met vroeger: anno nu hoeven niet al je nagels een kleurtje te krijgen. Of zelfs maar dezelfde tint. En o ja, dat zwart kennen we nu wel. Pastelkleuren zijn nu de trend.

De trend is zo groot dat ook Chanel een nagellak speciaal voor mannen heeft ontwikkeld. Sympathiek uiteraard, maar het maakt je nagels niet zoveel uit wat er op het flesje staat.

zelf aan de slag?

zo pak je dat aan:

  • Zorg dat je nagel schoon is. Om dit voor elkaar te krijgen kun je nagellak remover gebruiken, dat ontvet als een malle.
  • Breng een eerste laagje lak aan en laat dat drogen. Breng nog een dun laagje aan en laat ook dit drogen.
  • Sluit af met een topcoat. Dit is een transparante laklaag die ervoor zorgt dat de kleurlak langer blijft zitten.
  • Mislukt? Of liever een andere kleur? Je haalt alles er weer af met een watje met wat nagellakremover.