Zo maak je de populaire margarita cocktail thuis

De margarita cocktail is de fatsoenlijke manier om tequila te drinken.

De margarita is de bekendste cocktail in Noord-Amerika, en ook in Nederland is de cocktail een klassieker. Dat heeft een goede reden: de margarita cocktail is een verfrissend en zomers drankje dat makkelijk is te bereiden. Met het zuurtje van de limoen, het zoete van de sinaasappellikeur en de verdieping van de tequila valt de margarita bij menig cocktaildrinker in de smaak.

Dat de margarita een lekkere cocktail is, is duidelijk. Minder duidelijk is de origine van de margarita. Sommigen zeggen dat de margarita cocktail in 1948 werd uitgevonden in Acapulco, Mexico, door een Amerikaanse socialite die zijn gasten tequila met Cointreau en limoensap voorschotelde. Anderen beweren dat de margarita cocktail een adaptie is van de ‘daisy’ cocktail, die met maar twee ingrediënten verschillen. Dat zou geen gekke bewering zijn, aangezien margarita in het Spaans daisy flower (madeliefje) betekent.

Het belangrijkste ingrediënt in een margarita cocktail is de tequila. Omdat tequila shotten eigenlijk geen porem uitstraalt, is de margarita een mooi alternatief; een cocktail waarbij tequila op een fatsoenlijke manier wordt genuttigd. (De andere manier van tequila drinken – zout, shotje, citroen – staat bekend als tequila straight). Zorg er daarom voor dat de tequila van hoge kwaliteit is, het liefst met honderd procent agave. Als een tequila 100 procent agave heeft, dan staat dit op de fles. Staat het niet vermeld, dan kan je ervan uitgaan dat een groot deel van de tequila uit kunstmatige suikers bestaat.

Cocktails maken? Dit zijn onze favoriete cocktail recepten

Er zijn eindeloos veel variaties op de margarita cocktail. Zo kan je ervoor kiezen om in plaats van sinaasappellikeur een scheut verse sinaasappelsap toe te voegen. Ook kan je ‘m bevroren drinken, als de frozen margarita uit Once Upon a Time… in Hollywood. Met de scène waarin Rick Dalton (een heerlijk neurotische Leonardo DiCaprio) zijn frozen margarita rechtstreeks uit de blender drinkt, terwijl hij ondertussen in een badjas en op slippers aan het schreeuwen is tegen een auto vol met hippies. Onderstaand recept is in ieder geval het klassieke basisrecept, dat je naar eigen invulling kan aanpassen.

Recept: margarita cocktail maken

Ingrediënten

Voor één margarita cocktail.

  • 45 ml Tequila
  • 20 ml Sinaasappellikeur, zoals Cointreau, Grand Marnier of De Kuyper Triple Sec
  • Het sap van 1,5 limoen
  • IJsblokjes
  • Zout
  • Eventueel: agavesiroop
  • Eventueel: limoenschijfje ter garnering

Bereidingswijze

Voeg een zoutrand toe aan een margaritaglas, door de rand van het glas met een limoenkwartje te bevochtigen. Dip de rand daarna in een laagje zout, door een beetje zout uit te strooien op een dienblad of in een bakje en het glas hier doorheen te rollen.

Voeg de tequila, sinaasappellikeur en limoensap toe aan een met ijsblokjes gevulde cocktailshaker. Shake tot de cocktail goed is gekoeld en proef de cocktail naar smaak. Vind je de cocktail te bitter? Dan kan je eventueel nog een paar druppels agavesiroop toevoegen. Zeef de cocktail uit in het margaritaglas, zodat de ijsblokjes in de shaker blijven. Serveer de cocktail eventueel met een limoenschijfje.