Marlon Brando’s Rolex uit ‘Apocalypse Now’ kan van jou zijn

Mits je je daglimiet kan opschroeven tot de geschatte opbrengst van $2 miljoen…

Eén van de beste oorlogsfilms ooit is zonder twijfel Francis Ford Coppola’s Apocalypse Now. Met onder meer Marlon Brando als de legendarische Colonel Kurtz, een rol die hij voornamelijk improviseerde. Verscholen in de door oorlog verscheurde jungle van Vietnam droeg Kurtz zijn minimalistische Rolex GMT Master. Het horloge uit ’72 gaat nu – wederom – onder de hamer, wachtend op die ene vermogende filmfanaat.

Het horloge is in 2019 al eerder geveild bij veilinghuis Phillips voor $1.952.000. Ditmaal is de geschatte opbrengst bij Christie’s tussen de 1 en 2 miljoen Zwitserse frank. Al zal de prijs daar nog wel ruim boven komen te liggen.

De Rolex GMT Master ref. 1675 heeft trouwens geen lunette omdat Brando deze verwijderde tijdens het filmen. Met lunette zou het horloge ’te slick zijn geweest’ voor de getroebleerde kolonel. De achterzijde is gegraveerd met ‘M. Brando’. Door de acteur zelf, vandaar het gebrek aan schoonschrift.

De filmproductie verzette zich aanvankelijk tegen het feit dat de acteur de Rolex om zijn pols hield tijdens het daadwerkelijke filmen, maar hij hield vol dat ‘als ze naar mijn horloge kijken, ik mijn werk als acteur niet doe’. Ze stemden ermee in en Brando verwijderde uiteindelijk de lunette.

Hoewel hij doorgaans ruw was met zijn horloges – hij droeg ze overal – was deze Rolex misschien wel zijn favoriet en droeg hij slechts af en toe. In de jaren ’80 vroeg hij zijn assistent en vriendin Caroline Barrett om de stalen band te vervangen door een rubberen band, zodat deze volledig waterdicht kon zijn tijdens zijn excursies op z’n catamaran.

Brando bewaarde het horloge tot 1995, toen hij het gaf aan zijn dochter Petra Brando Fischer. Ze gaf het weer aan haar man Russel in 2003. Het horloge van één van de grootste acteurs ooit wordt op 6 november aanstaande geveild bij Christie’s in het Zwitserse Genève tijdens hun Passion for Time-veiling.

Beeld: Christie’s / Phillips-Mary Ellen Mark