Uit de Marokkaanse klei getrokken

Rhassoul is een vulkanische klei die uitsluitend in het Marokkaanse Atlasgebergte gevonden wordt. Het is een alleskunner in je badkamer.

In Marokko wordt al generaties lang Rhassoul klei gebruikt als een natuurlijk middel om het lichaam en het haar te reinigen. De naam rhassoul komt dan ook van het Arabische woord ‘rhassala’ dat ‘wassen’ betekent. Het lijf insmeren met rhassoul klei is een vast onderdeel van het hammam ritueel.

Rhassoul is de enige kleisoort die ondergronds gewonnen wordt. Na het delven wordt de klei ontdaan van onzuiverheden en vervolgens in de zon gelegd om te drogen. Wanneer de klei droog is, wordt het naar de fabriek gebracht, waar het opnieuw wordt gewassen en gedroogd. De klei wordt in Marokko verkocht in grove brokken of in poedervorm.

Wat is er bijzonder aan?

Om te beginnen zijn de reinigende eigenschappen erg sterk: de klei trekt vuil als het ware uit de huid en absorbeert vet, talg en olie. Omdat het spul is opgebouwd uit verschillende lagen kan het als geen ander water vasthouden. En dat zorgt bij zeep waarin poeder van de klei is verwerkt, voor een lekker vol schuim.

Daarnaast is rhassoul rijk aan onder meer magnesium, kalium en ijzer. Een zeep met de klei werkt ook als milde scrub.

Instapmodel

Rhassoul klei wordt verwerkt in een heel arsenaal aan verzorgende producten voor gezicht, lijf en haar.

Een prima instapproduct is de Savon Rhassoul van Monsieur Barbier. Met deze zeep (€10, 100 gram) kun je je gezicht en lijf wassen. Daarnaast kun je de zeep gebruiken als shampoo. En zelfs als kleimasker.