Van holocaust overlever tot kleermaker van het Witte Huis

Een portret van Martin Greenfield, de kleermaker van zes Amerikaanse presidenten en talloze topacteurs, én Auschwitz-overlever.

Martin Greenfield was het prototype van het Amerikaanse succesverhaal. Greenfield was een grote naam in modeland, maar waarschijnlijk had je nog nooit van de eerder dit jaar overleden 95-jarige kleermaker gehoord.

Decennia lang werden zijn op maat gemaakte, handgemaakte pakken gedragen door zwaargewichten uit de Amerikaanse cultuur: Frank Sinatra, Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio en LeBron James, om er maar een paar te noemen. Greenfield heeft ook zes Amerikaanse presidenten uitgerust, waaronder presidenten Barack Obama en Bill Clinton. Greenfield richtte in 1977 Martin Greenfield Clothiers op in Brooklyn, na dertig jaar in een kledingfabriek te hebben gewerkt.

Great Big Story maakte de inspirerende video hieronder over Greenfield met daarin zijn levensverhaal. Hij overleefde Auschwitz en bedankte president Eisenhower met een pak, sindsdien was hij de persoonlijk kleermaker van elke president. En ook voor film en tv was hij goed vertegenwoordigd.

Van Boardwalk Empire en The Great Gatsby tot Billions en The Knick, de hoofdrolspelers zijn allemaal gehuld in een ‘Greenfield’. Tijd voor pensioen? Greenfield moet er niet aan denken.