Om ’t weekend in te luiden: zo maak je een Martini cocktail

Zoals James Bond hem ook drinkt.

Een beetje James Bond-fan is op de hoogte van de favoriete cocktail van de geheim agent: de Martini cocktail. Stirred, not shaken. Toch is de Martini een ietwat vaag begrip, aangezien er vele variaties op de cocktail bestaan. Wil je hem dry of wet? Wil je een Vesper Martini, zoals James Bond ‘m in zijn jongere jaren bestelde? Of ga je voor de modieuze Pornstar Martini of Espresso Martini, die je tegenwoordig op menig cocktailkaart vindt? Onderstaand vind je het Martini cocktail recept dat Bond ook in No Time To Die dronk, ofwel de wodka Martini.

Meer cocktails maken? Kijk dan hier! 

Martini cocktail recept

Ingrediënten

Voor één Martini cocktail.

  • 2 ½ shot (75 ml) Belvedere wodka
  • ¼ shot (8 ml) droge vermouth (bijvoorbeeld Noilly Prat)
  • IJsblokjes
  • Citroenzeste (of een olijf)

Bereidingswijze

Vul je Martiniglas en shaker met ijsblokjes. Doe de wodka en vermouth in de shaker, schud flink (of… stirr ‘m op z’n Bonds). Gooi het ijs uit je glas en fine strain je cocktail in het gekoelde glas. Garneer met een citroenzeste (of een olijf, al doet Bond dat ook niet).

Wat is het verschil tussen dry en wet?

De standaard ratio gin/wodka-vermouth is 2:1 voor een wet martini en 4:1 voor een dry martini (dus: hoe minder vermouth, hoe ‘droger’ de martini wordt). Welke je kiest, is afhankelijk van je eigen smaakpalet en hoeveel behoefte je hebt aan alcohol.