Massage guns: zijn ze de moeite waard?

Massage guns zijn een populaire optie voor het verlichten van spierspanning, maar hebben ze echt zoveel nut?

Massage gun

In de afgelopen jaren zijn massage guns steeds populairder geworden als een optie voor het verlichten van spierspanning en het bevorderen van herstel na inspanning, maar hebben ze echt zoveel nut als dat door de fabrikanten wordt beweerd?

Massage guns werken door middel van percussieve vibraties die diep in de spieren doordringen, oftewel: een diepe weefselmassage. Fabrikanten claimen dat dit kan helpen bij het ontspannen van gespannen spieren en het verminderen van pijn en stijfheid na een intense training.

Ook kunnen massage guns volgens hen de bloedcirculatie bevorderen, wat kan leiden tot een betere zuurstof- en voedingsstoffentoevoer naar de spieren. Dit kan mogelijk het herstelproces versnellen en de spierprestaties verbeteren.

De derde claim is dat massage guns kunnen helpen om de bewegingsvrijheid te vergroten (een betere Range of Motion – ROM) door verklevingen los te maken en de doorbloeding te bevorderen.

De nadelen van massage guns

Hoewel er weinig onderzoek is gedaan naar de daadwerkelijke invloed van een massage gun op al deze facetten, is het wél aangetoond dat diepe weefselmassages en rekoefeningen soortgelijke voordelen opleveren. Het is dus een redelijk overtuigende claim om massage guns dezelfde voordelen toe te wijzen.

Is een massage gun ook het wondermiddel dat fabrikanten claimen dat het is? Nee, dat niet. De effecten zijn veelal tijdelijk en het placebo effect is vaak groot, zo blijkt uit onderzoek naar vergelijkbare behandelmethodes. Overbelasting van de spieren los je niet op met een massage gun, maar met rust en een slimmere trainingsaanpak. Verkrampte spieren los je niet op met een massage gun, maar met stressreductie en meer beweging.

Massage guns kunnen mogelijk dus wat voordelen opleveren bij juist gebruik, maar de echte oplossing voor je klachten begint bij het maken van gezondere keuzes.