De 4 favoriete films van Matt Damon

Matt Damon, nu te zien in de bioscoop in de film Air, vertelt over zijn vier favoriete films aller tijden.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - MARCH 27: Ben Affleck, Viola Davis and Matt Damon attend Amazon Studios' World Premiere Of "AIR" at Regency Village Theatre on March 27, 2023 in Los Angeles, California. (Photo by JC Olivera/GA/The Hollywood Reporter via Getty Images)

Matt Damon is op dit moment in de bioscoop te zien in de film Air. In die film, geregisseerd door zijn jeugdvriend Ben Affleck, speelt Damon de rol van Sonny Vaccaro, de man die beginjaren tachtig Michael Jordan wist te contracteren voor Nike. 

Sonny Vaccaro was verantwoordelijk voor het idee van Air Jordan, de spin off van Nike die tot een onmetelijk succes uitgroeide (al steekt het echte verhaal van Air Jordan nét ietsje anders in elkaar dan in de film).

De film Air wordt alom goed ontvangen, met ook veel lof voor Viola Davis die de rol van Michael Jordans moeder stevig neerzet. Regisseur Ben Affleck vervult zelf de rol van een nogal larmoyante Phil Knight, de oprichter van Nike. Chris Tucker speelt de rol van Harmon White, Vaccaro’s collega bij Nike.

Op de première van Air kreeg Matt Damon een even makkelijke als interessante vraag voorgelegd: Wat zijn je vier favoriete films aller tijden? Nadat de acteur de vraag als “really, really tough” kwalificeerde, rolde hij er toch vrij soepel de vier volgende films uit (met een opvallende vermelding op nummer twee voor een relatief onbekende comedy die ModMod – want great minds think alike – ook in z’n Top 3 Aller Tijden heeft staan).

Matt’s Favoriete 4

1/ The Godfather I & II (Francis Ford Coppola, 1972 & 1974)

Damon: “Ik noem The Godfather I en II als één film. Gewoon om te cheaten.”

2/ Midnight Run (Martin Brest, 1988 – met een geweldige Robert DeNiro en een geniale Charles Grodin)

Damon: “Ben en ik waren altijd al fan van Midnight Run, dus die wil ik er als comedy in zetten.”

3/ Pulp Fiction (Quentin Tarantino, 1994)

Damon: “Ik was in Mann’s Chinese Theatre bij de openingsavond van Pulp Fiction in 1994, het was op een vrijdagavond, Ben en ik waren daar samen bij. Het voelde alsof we naar een rockconcert gingen. We waren helemaal opgewonden over wat een film met je kan doen. Dat was een hoogtepunt in mijn movie going life.”

4/ Jaws (Steven Spielberg, 1975)

Damon: “Ik moet Jaws noemen, want er moet in ieder geval één film van Steven Spielberg op mijn lijst.”

De 4 favorieten van Viola Davis

  1. Cooley High (1975)
  2. Citizen Kane (1941)
  3. Klute (1971)
  4. Once Were Warriors (1994)

De 4 favorieten van Chris Tucker

  1. Scarface (1983)
  2. Purple Rain (1984)
  3. Rocky III (1982)
  4. Delihttps://www.youtube.com/watch?v=ruMIVM7jqLkrious (feitelijk geen film, maar de verfilming van Eddie Murphy’s stand-up show uit 1983)