MB&F lanceert eerste chronograaf

Moeilijk doen op de vierkante millimeter.

In de afgelopen twee decennia heeft het onafhankelijke luxe horlogemerk MB&F uurwerken gecreëerd met oogverblindende en complexe mechanische creaties. Nu zijn Maximilian Büsser en vrienden (MB&F staat voor Maximilian Büsser & Friends) wederom bezig met iets ingewikkelds. Dit keer is het de zojuist onthulde LM Sequential EVO, hun allereerste chronograaf.

De LM Sequential EVO bevat het 20e eigen uurwerk dat MB&F in hun 17-jarig bestaan heeft gemaakt. En hoewel dit de eerste chronograaf is, is dit verre van een doorsnee chronograaf. Dat spreekt voor zich. Het geesteskind van Stephen McDonnell, de man achter MB&F’s eeuwigdurende kalender, heeft het uit 585-componenten bestaande LM Sequential EVO-uurwerk twee kolomwielchronografen gegeven.

Double Action

Toch is de dubbele actie niet wat dit horloge onderscheidt. Het is eerder de unieke binaire ‘Twinverter’-schakelaar van het uurwerk die de huidige start/stop-status van elke chronograaf omkeert, waardoor een ongekend aantal timingmodi mogelijk wordt.

Het display heeft twee chronograafregisters van 60 seconden naast elkaar in het midden van de geskeletteerde wijzerplaat, met bijbehorende 30-minutentellers boven elk en een tijdweergave boven ‘zes uur’. De rechterkant van de zirkonium kast ziet er redelijk traditioneel uit, met een geschroefde kroon op ‘drie uur’ en chronograafpushers op ’twee-‘ en ‘vier uur’.

4x is scheepsrecht

Aan de linkerkant van de kast wordt het interessant, want er zijn nog twee chronograafpushers op ’tien-‘ en ‘acht uur’, samen met de eerder genoemde Twinverter pusher op ‘negen uur’. De linker- en rechterchronograaf kunnen in vier verschillende modi functioneren: Sequential Mode, een zeer capabele laptimer, Simultaneous Mode, die werkt als een split-second chronograaf, Independent Mode, die de twee chronografen volledig afzonderlijk gebruikt om twee gescheiden gebeurtenissen te timen en de cumulatieve modus, die de individuele cumulatieve duur van twee onderbroken gebeurtenissen bijhoudt.

De MB&F LM Sequential EVO heeft een aanzienlijke diameter van 44mm en en waterbestendigheid van 80 meter, met een gangreserve van 72 uur. Hij is verkrijgbaar in twee verschillende kleurstellingen: zwart op een witte rubberen band en oranje op zwart rubber. Beide zijn beschikbaar via de wachtlijst op de website van MB&F, met een prijs van CHF172.000 (ca. €166.000).