Klok of kunstwerk? MB&F’s Orb kan niet kiezen

En dat is maar goed ook… Voor de bureauklok anno 2023.

Cartier, Jaeger-LeCoultre en Patek Philippe maken al sinds jaar en dag klokken. Maar in tegenstelling tot de nogal gedistingeerde vibes van die grote tegenhangers, zijn de creaties die uit de werkplaats van L’Epée komen, objecten met een persoonlijkheid – denk aan wezens en apparaten geïnspireerd door de ruimterace.

L’Epée produceert al 183 jaar onderdelen voor klokken en produceert en ontwerpt sinds het midden van de jaren zeventig zijn eigen stukken. Zo werden ze geschonken aan belangrijke gasten die in 1981 de bruiloft van Prins Charles en Lady Diana bijwoonden. Maar de samenwerking van het Zwitserse bedrijf met de avant-garde horlogemaker MB&F uit Genève, die bijna tien jaar geleden startte, heeft de grenzen van zijn vak verlegd.

Samen hebben de twee merken tafelklokken gemaakt in de gedaante van tanks, kwallen, spinnen en ruimteschepen. De nieuwste, Orb, ziet eruit als zowel een klok als een halve puzzel. Op het eerste gezicht lijkt de Orb op een oog, maar het openen van de vier keverachtige vleugels biedt een aantal veelzijdige weergave-opties.

De vier gebogen panelen zijn vervaardigd uit aluminium om te lijken op de dekschilden van een kever. De panelen worden gesloten gehouden door magneten. In geopende toestand kunnen de panelen dienen als standaard om de klok in verschillende poses weer te geven. Binnenin het uurwerk bevindt zich een L’Epée 1839 uurslagwerk met een achtdaagse gangreserve.

Het klokkenspel slaat elk uur en door op de knop aan de zijkant van de klok te drukken, wordt het geluid herhaald. De Orb is gelimiteerd tot 50 stuks met een zwarte of witte lakafwerking. De prijs ligt op een niet misselijke €28.900 (CHF28.500).