5 Betaalbare én mechanische horloges onder de €500

Je hebt geen fortuin nodig om een mechanisch uurwerk om je pols te hebben. Deze vijf horloges bewijzen het.

Nieuw in het mechanische veld? Er is genoeg te vinden voor prijzen die diep in de vier cijfers lopen, dat is zo gedaan. Iets goeds vinden onder de €500? Dat is wat lastiger, maar daarom juist interessanter.

Want betaalbare horloges hebben de kracht om van meer mensen horloge-nerds te maken in plaats van enkel (een hautain) oog te hebben voor haute horlogerie.

Tissot Classic Dream Swissmatic

Een eerste mechanische horloge is voor velen een mijlpaal. Het kan een duur exemplaar zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Tissot, één van de belangrijkste Zwitserse merken sinds 1853, is een mooie manier om iets echt Zwitsers te hebben voor een eerlijke prijs. Een merk dat geschikt is voor zowel beginners op instapniveau als ervaren liefhebbers. De Classic Dream is het instapmodel van Tissot. Het Swissmatic-uurwerk, ontwikkeld in samenwerking met het moederbedrijf Swatch Group, biedt een uitstekende waarde met drie dagen gangreserve en een Nivachron-veer met een magnetische weerstand.
Prijs: €475

Seiko 5 Sports

Een Seiko kan uiteraard niet missen. Hoewel de oudere Seiko 5 zeker een plaats op deze lijst verdient, konden we niet voorbijgaan aan de veel nieuwere Sports-modellen, die in 2019 zijn uitgebracht. Deze zijn voorzien van dag-datum displays, in één richting draaiende bezels, het automatische Seiko cal. 4R36-uurwerk met optionele handmatige opwinding en een gangreserve van 41 uur, 100 meter waterbestendigheid en een Hardlex-kristal. De proporties zijn ook vergroot tot 42.5mm, dus als je dol bent op het idee van een betaalbare automatische Seiko, maar iets groters wilt dan de oude 5’s, zoek dan niet verder.
Prijs: €310 (vanaf)

Swatch Sistem 51 Petite Seconde

De Swatch Sistem 51 is een technisch wonder. De Sistem 51 dankt zijn naam aan het feit dat het uurwerk uit slechts 51 delen bestaat, bij elkaar gehouden door één centrale schroef in het midden van het uurwerk. Er zijn letterlijk eindeloze modellen in de Sistem 51-catalogus, maar één van onze favorieten is de Petite Seconde. Vooral het blauw-op-blauw ontwerp is gemakkelijk af te lezen, functioneel en gewoonweg aantrekkelijk.
Prijs: €230

Timex M79 Automatic

Timex is de laatste paar jaar er serieus op vooruit gegaan. Dit is niet meer het ‘oude’ Timex. De Timex M79 is één van de eerste automatische horloges die echt aansloeg in kringen van grote verzamelaars toen ‘ie voor het eerst werd uitgebracht. Voortbouwend op het populaire ‘Batman’-design, neemt de M79 een elegante poging om iets speciaals te produceren. Het horloge combineert oud en wat nieuw. De dikke aluminium lunette heeft die klassieke zwarte en blauwe splitsing, terwijl de rode secondewijzer een wat kleur toevoegt die de leesbaarheid ten goede komt. De met lume gevulde ‘Mercedes’-handset brengt een deel van de klassieke, maar nog steeds tijdloze designtaal, net als de armband met zeven schakels. Een beetje modern, een beetje vintage, maar vooral zeer, zéér betaalbaar.
Prijs: €289

Citizen Promaster Marine

Citizen is al meer dan 100 jaar een pionier in de horloge-industrie en een gevestigde naam als het gaat om duikhorloges. Deze no-nonsense duiker heeft een moderne esthetiek, met zeer leesbare wijzers en zelfs een dag- en datumcomplicatie met een waterbestendigheid van 200 meter. We zijn vooral dol op de variatie met blauwe wijzerplaat, blauw/rode lunette en rubberen band. Met 43mm is de Promaster Marine een beetje aan de grote kant, maar nog altijd draagbaar.
Prijs: €249