Wordt het aangroeien van nieuwe tanden straks mogelijk?

Een medicijn, nu nog in ontwikkeling, zou het opnieuw ‘aangroeien’ van tanden mogelijk kunnen maken.

Een melkgebit en dan de echte tanden. Meer groeit er niet uit onze kaken. Bij sommige dieren is dat anders: bij haaien en krokodillen groeien tanden namelijk gewoon weer terug als er een bij een gevecht, of om voor wat voor reden dan ook een verloren is gegaan.

Japanse onderzoekers denken echter een medicijn te hebben ontwikkeld dat het mogelijk maakt om onze tanden voor een derde keer te laten groeien. Het zou op z’n vroegst in 2030 beschikbaar worden voor tandartsen. Goed nieuws voor alle mensen die alleen maar kunnen dromen van een oogverblindende lach als op het beeld hieronder.

Hoe dan?

Wetenschappers in Japan doen momenteel onderzoek naar een mogelijk medicijn voor patiënten die geen volledig stel volwassen tanden hebben door aangeboren factoren. Denk daarbij aan een genetische afwijking of ontwikkelingsfactoren die zich voor de geboorte hebben voorgedaan.

Bij muizen en fretten heeft het onderzoeksteam al succes met de groei van een derde ronde tanden. Het medicijn om tanden te laten aangroeien zou ook een uitkomst zijn voor mensen die hun tanden zijn kwijtgeraakt door gaatjes of tand(vlees)ziekten.

Zodra de veiligheid en de werkzaamheid van het medicijn gegarandeerd zijn, zal de focus liggen op de behandeling van kinderen van twee tot zes jaar oud die tekenen van anodontie vertonen, een zeldzame tandziekte waarbij geen enkele tand in het gebit zit.

Hoe het zit

De onderzoekers zagen dat muizen die meer dan de gebruikelijke achttien tanden hadden een bepaald gen misten. Dat ontbrekende gen bevat het bouwplan voor het eiwit USAG-1 – dat dus niet aanwezig was in de rijkbetande laboratorium muizen. Daaruit concludeerden ze dat dit eiwit tandformatie onderdrukt en dat de afwezigheid ervan leidt tot de aanmaak van extra tanden.

In weer een later onderzoek bestudeerden de wetenschappers muizen met een aangeboren afwijking waardoor ze juist minder of geen tanden hadden. De onderzoekers ontwikkelden vervolgens een antilichaam dat kon binden aan USAG-1 waardoor dat eiwit niet meer functioneerde. Muizen die deze antilichamen kregen toegediend, begonnen weer tanden te vormen.

De eerste klinische tests met proefpersonen staan gepland voor 2024 en zijn gericht op kinderen met genetische tandafwijkingen. Maar de onderzoekers zijn optimistisch en verwachten dat de techniek in 2030 klaar is voor algemeen gebruik.

We wachten tandenknarsend af! Ondertussen halen we op deze manier alles uit ons gebit.