De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1

Dat ene nummer dat je zo leuk vindt, is misschien helemaal niet zo origineel!

Soms zit je lekker naar muziek te luisteren en denk je: hé, dat komt mij wel heel erg bekend voor. En dat is natuurlijk niet geheel onlogisch. Net als met elke kunstvorm inspireren ook muzikanten elkaar. Songs, en dan vooral melodieën, gitaarriffs, refreinen, lyrics enzovoorts, zijn vaak hevig geïnspireerd door anderen. Zelfs de meest bekende muzikanten spelen leentjebuur bij anderen. Vaak niet zozeer omdat ze geen inspiratie hadden, maar vaak juist uit adoratie en/of eerbetoon. Elkaar kopiëren, mits toestemming gevraagd uiteraard, is helemaal niet zo vreemd. Of, zoals Dave Grohl van Foo Fighters al eens zong: “But in the end, we all come from what’s come before.”

Een goed voorbeeld is hiphop. DJ Kool Herc creëerde dit genre voor het eerst in 1973. Hij was een pionier voor wat betreft het gebruik van dubbele draaitafels. Op feestjes, waar de early rappers en dansers optraden, gebruikte hij de draaitafels om de drum breaks  te verlengen en teksten weg te laten. Zo maakte hij eigenlijk één lange break, een doorlopende beat, en konden rappers over die breaks heen rappen. De methode van Herc werd oorspronkelijk de “Merry-Go-Round”-techniek genoemd. Veel DJ’s gingen hem kopiëren en gebruikten natuurlijk veel LP’s met bestaande nummers uit de funk, jazz en disco.

Maar goed, tot zover deze Leo Blokhuis-achtige uitleg. We hebben een aantal nummers voor je op een rijtje gezet, waarvan je vast wel eens hebt gedacht: hé dat ken ik ergens van. Songs met een sample maar dan in een nieuwer/moderner/bekender jasje gestoken. Of songs waarvan je niet eens wist dat dit bekende melodietje, zinnetje of riffje al veel langer bestond. Komen ze!

Max Romeo & The Upsetters – I Chase the Devil

Bij de eerste klanken herken je deze sample van reggae-artiest Max Romeo nog niet. Maar zodra hij echt begint te zingen weet je meteen: dat ken je uit Out Of Space van The Prodigy. Die song uit 1992 is een geweldig nummer, en was eigenlijk de eerste wereldhit die de Engelse formatie naar wereldroem schoot. Maar deze reggae-klapper uit 1976 mag er ook wezen.

The Chi-Lites – Are You My Woman (Tell Me So)

Beyoncé is een geweldige artiest, maar ook zij liet zich voor Crazy in Love inspireren door een oudje. En wel door het nummer Are You My Woman (Tell Me So) uit 1970 van de Amerikaanse soulband The Chi-Lites. Eerst heb je dat misschien nog niet door, maar al na 10 seconden hoor je die kenmerkende blazers die Crazy in Love zo’n heerlijke plaat maken. Maar ook Are You My Woman (Tell Me So) is een heerlijk funky nummer.

Gek op muziek? Check dan deze muziekdocumentaires

Jocelyn Brown – Love’s Gonna Get You

Och wat was The Power van de Duitse groep Snap! een wereldhit in 1990. De hele wereld ging los op de zeer krachtige poptrack. Alhoewel er meerdere samples in deze plaat zitten is de “I’ve got the power!” de meest bekende en deze schreeuw komt van een andere heldin, namelijk Jocelyn Brown. Deze fantastische zangeres was bijkans bij zo ongeveer alle grote pophits uit de eighties en nineties betrokken. Ga maar na: de zangeres die je hoort op Always There (Incognito), Gypsy Rhythm (Raul Orellana), Don’t Talk Just Kiss (Right Said Fred) en Take Me Up (Sonic Surfers) is Jocelyn! Haar Love’s Gonna Get You uit 1985 leverde de sample waar Snap! een wereldhit omheen bouwde. Geniet van deze song en let op rond minuut 3.00, wanneer Jocelyn mag brullen!

The O’Jays – Back Stabbers

Al bij de beginklanken van de waanzinnige soulband The O’Jays weet je meteen: ha, die ken ik. De intro van Back Stabbers uit 1972 is wel vaker gekopieerd, zeer herkenbaar en is natuurlijk ook een geweldig stukje muziek. De iets jongere muziekliefhebbers zullen dit intro herkennen van de hit Wish I Didn’t Miss You van Angie Stone uit 2001, wat natuurlijk ook een heerlijke song is. Geniet hieronder even van een waanzinnig optreden en dito uitvoering van The O’Jays uit 1973 bij Soul Train. De outfits, de danspasjes, de dansers eromheen: geweldig!

King Crimson – 21st Century Schizoid Man

De band King Crimson was een progressieve Engelse rockband, opgericht in 1968 in Londen. De band liet zich inspireren door een grote verscheidenheid aan muziek, met elementen uit klassiek, jazz, folk, heavy metal, blues, industrial, elektronische, experimentele muziek en new wave. Het ware redelijk rare vogels en de muziek is, eh ja vrij experimenteel. Kanye West echter, was blijkbaar een grote fan, want hij gebruikte een sample uit 21st Century Schizoid Man, namelijk de zin: “21st Century Schizoid Man”. Luister na een klein minuutje maar eens in de video hieronder. In Ye’s meesterlijke track Power hoor je die zin, na een vijftigtal seconden.