In 2024 besloten 5.969 auto’s om hun eigen weg te gaan – letterlijk. Zonder toestemming van hun eigenaren verdwenen ze in de nacht, een lege parkeerplek achterlatend. De Toyota RAV4 voert de lijst aan, met 377 verdwijningen. Op de voet gevolgd door de Volkswagen Polo en Golf, beide oude bekenden in de wereld van de autodiefstal.
Samen vormen de Toyota RAV4, de Volkswagen Polo en de Golf een trio dat al jaren de diefstallencijfers domineert. Verderop in de lijst, bij modellen als de Fiat 500 en de Toyota C-HR, daalden de aantallen gestolen auto’s in 2024 naar onder de tweehonderd. Alsof deze auto’s besloten hadden dat ze toch liever bleven staan, trouw aan hun eigenaren.
Toyota: een merk in de schijnwerpers
Toyota bleef ook in 2024 het meest gestolen merk, met 1.166 verdwenen auto’s. Toch is er een lichtpuntje voor het Japanse merk: een jaar eerder waren het er nog vijfhonderd meer: 1.666.
Die daling is misschien te danken aan betere diefstalpreventie, of misschien aan het feit dat dieven langzaam maar zeker hun aandacht verleggen naar andere merken zoals KIA, Ford, BMW en Audi. Deze merken zagen hun diefstallaantallen stijgen, alsof de dieven besloten dat het tijd was voor iets nieuws.
De financiële impact was aanzienlijk. In totaal was er voor €96.457.961 aan schade. Bijna honderd miljoen dus.
Waarom de Toyota RAV4?
Het antwoord is simpel: populariteit. De RAV4 was in 2022 de meest verkochte auto ter wereld. Hoe meer er van iets is, hoe groter de kans dat het verdwijnt – een wetmatigheid die niet alleen opgaat voor auto’s.
Van alle gestolen auto’s werd minder dan de helft teruggevonden: 2.614 van de 5.969. Het terugvind-percentage daalde met 3,2 producent ten opzichte van 2023. Waar blijven al die auto’s? Daar hebben we het antwoord nog niet op gevonden.