Binnenkort emigreren? Dit zijn de meest leefbare steden ter wereld

Van Canadese grootsteden tot aan Europese mokums – waaronder Amsterdam.

Het is een langgekoesterde droom van menig reislustige Nederlander: emigreren naar het buitenland. Naar een land waar het wat zonniger is, bijvoorbeeld, en/of ergens waar je een betere kwaliteit van leven ondervindt.

De ene stad is nou eenmaal leefbaarder dan de andere. Dat je in Mumbai een andere wereld ervaart dan in Utrecht is een onmiskenbaar feit, maar welke steden in de wereld zijn het meest leefbaar? Onderzoekers van The Global Liveability Index 2022 hebben uitgezocht welke steden over het algemeen de meeste kwaliteit van leven verzorgen.

De onderzoeksdata zijn gebaseerd op 5 ‘leefbaarheidspijlers’, namelijk de stabiliteit in het land, het zorgsysteem, de cultuur en het milieu, de educatiemogelijkheden en de infrastructuur. In 2022 zijn in totaal 172 steden geanalyseerd. De ranglijst wordt jaarlijks gepubliceerd en is onderhevig aan vrij grote veranderingen, dit jaar mededankzij de Russische invasie in Oekraïne en de coronapandemie. Wel blijven de top 10 en de laagste 10 enigszins stabiel.

Dus, wat zijn de meest leefbare steden ter wereld in 2022? Vooral Canada en West-Europese steden doen het goed in de rankings, waarbij de middelgrote steden het ’t beste doen. De volledige lijst van meest leefbare steden ter wereld vind je hieronder.

10. Melbourne, Australië (gedeelde 10e plaats)

De op een na grootste stad van Australië, Melbourne, deelt de 10e plaats in de ranglijst met Osaka in buurland Japan. Alhoewel Melbourne vorig jaar op de 8ste plek stond, blijft de stad de meest leefbare steden in Australië én van de hele wereld.

10. Osaka, Japan (gedeelde 10e plaats)

Osaka wordt geroemd vanwege zijn eetcultuur, met lokale specialiteiten als ‘okonomiyaki’ (een hartige pannenkoek) en ’takoyaki’ (gefrituurde octopusballen). De op twee na grootste stad in Japan, na Tokio en Yokohama, wordt door toeristen gezien als een hidden gem, maar is ook een underdog wat betreft leefbaarheid.

9. Amsterdam, Nederland

Ook Nederland doet het goed omtrent leefbaarheid. Hoofdstad Amsterdam staat op de 9e plek in de ranglijst. Amsterdam scoort opmerkelijk hoog in de categorie cultuur en milieu en doet het net als de andere steden erg goed op het gebied van gezondheidszorg.

Over Nederland gesproken, in 2022 debuteerde Rotterdam in de ranglijst. Van de 33 nieuwe steden in de index is de Maasstad de hoogstscorende nieuwkomer.

8. Toronto, Canada

Canada doet het uitmuntend in de The Global Liveability Index. Drie steden uit het Noord-Amerikaanse land staan in de top 10, waaronder Toronto. Het is een schone, veilige en toegankelijke stad, die profiteert van de goede educatie en gezondheidszorg in Canada.

7. Frankfurt, Duitsland

Alhoewel Frankfurt doorgaans niet als de meest aantrekkelijke stad van Duitsland wordt gezien, is het wél een van de meest leefbare steden in Duitsland. Dit jaar is Frankfurt flink in rang gestegen en behaalt de stad een zevende plaats in de lijst.

6. Genève, Zwitserland

Uit Genève komen niet alleen heel mooie horloges, ook brengt de stad zeer gelukkige bewoners voort. Alhoewel het een van de prijzigste steden ter wereld is om in te leven, maakt de oplopende prijs het ook tot een van de meest leefbare plekken ter wereld. Voor meer info over de duurste plekken in de wereld check je de Worldwide Cost of Living (WCOL) survey.

5. Vancouver, Canada

Vancouver is Canada’s tweede stad die prijkt in de top-10. De stad voelt kosmopolitisch aan, maar is tegelijkertijd een ideale plek voor outdoor-activiteiten. Niet te vergeten: de mensen in Vancouver zijn uitermate vriendelijk.

3. Calgary, Canada (gedeelde 3e plek)

Hoewel Canada alom prachtige natuur kent, weet Calgary de combinatie van stad en natuur extra goed te balanceren. De bergen zijn vanuit de hele stad goed te zien en Lake Louise en het Banff National Park zijn maar een paar uur van de stad vandaan. Gepaard met uitstekend onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur maakt Calgary tot een van de meest leefbare steden ter wereld.

3. Zürich, Zwitserland (gedeelde 3e plek)

Zürich is al een aantal jaar een verzamelplaats voor jonge creatievelingen. In combinatie met de solide basis van expats en financiers maakt het de stad tot een ideale leefplek.

2. Kopenhagen, Denemarken

In Kopenhagen vind je vooruitstrevende gastronomie, met het voormalige én huidige beste restaurant ter wereld. Maar dat is niet de enige reden waarom Kopenhagen zo hoog scoort op de leefbaarheidsranglijst. De hoofdstad van Denemarken heeft een tijdloze charme waarvoor je terug blijft komen.

1. Wenen, Oostenrijk

Wenen staat al jarenlang bekend als dé meest leefbare stad ter wereld. Vorig jaar verschoof de Oostenrijkse stad voor even naar een tweede plek, om ruimte te maken voor Kopenhagen. Maar dit jaar staat Wenen weer op de eerste plek. De stad heeft een bijna-perfecte scoren in alle vijf categoriëen.

Lees meer: Prachtstad Wenen is de underdog onder de toffe stedentrips

Onderaan de The Global Liveability Index 2022 staan de landen die het laagst scoren op leefbaarheid, vaak vanwege terrorisme en armoede. De leefbaarheid in Damascus in Syrië blijft het slechts ter wereld, waarna Lagos in Nigeria en Tripoli in Libië volgen.