Coppola’s ‘Megalopolis’ is klaar voor Cannes (trailer)

Coppola’s eerste echte trailer van Megalopolis laat ons achter met meer vragen dan antwoorden.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Francis Ford Coppola besteedde $120 miljoen van z’n eigen fortuin om zijn droomfilm te maken. Nadat we vorige week al een scene van zo’n twee minuten lieten zien (onderaan het artikel), volgt nu de eerste echte trailer van iets dat een viering van cinema wordt óf één van de grootste flops aller tijden. Wij zetten in op de eerste.

Megalopolis is een film die Francis Ford Coppola (Apocalypse Now, The Godfather) al wil maken sinds de 70’s. Filmstudio’s vonden het experimentele 212-pagina’s tellende script te riskant en wezen de inmiddels 85-jarig regisseur meermaals resoluut de deur. Dan maar de eigen portemonnee trekken.

Nu legt de regisseur dus nog een keer al zijn fiches op tafel, met een film die aanstaande vrijdag debuteert op het filmfestival van Cannes. Zal Megalopolis dus het laatste meesterwerk zijn van de New Hollywood-titaan, of zal het een gênante, pompeuze film over een belangrijk onderwerp worden?

Pre 9/11

Medelijden hoef je overigens niet met hem te hebben, want ook na de opnames is het vermogen nog steeds geschat op ruim $400 miljoen. De verkoop van zijn wijngaard voor een geschatte $500 miljoen heeft daar ongetwijfeld bij geholpen. Netjes voor een man die eerder al drie keer failliet ging door wat gebrekkige beslissingen en tegenvallers in de 70’s.

Megalopolis kreeg begin jaren 2000 al een bescheiden begin toen Coppola veel beelden van architectuur, straatgeluiden en wat grove scènes voor de film opnam, maar het project werd na 11 september 2001 stopgezet.

Ondanks zijn ongeëvenaarde filmografie heeft Coppola al sinds 2011 geen echte speelfilm meer gemaakt sinds het gemengd ontvangen Twixt. Er is heel weinig bekend over de plot van Coppola’s mysterieuze nieuwe film. Coppola heeft Megalopolis omschreven als zijn ‘droomscript’. Hij kreeg het idee voor het eerst toen hij Apocalypse Now maakte, aangewakkerd door dezelfde zorgen over het Amerikaanse imperialisme. Hij heeft zijn nieuwste al eerder omschreven als ‘een Romeins epos dat zich afspeelt in het moderne Amerika’, waarbij hij de Catilina samenzwering om de heersers van het Romeinse rijk in 63 v.Chr. omver te werpen, omzet in een science fiction-verhaal.

De plot draait om een idealistische architect (gespeeld door Adam Driver) die probeert een utopische stad te bouwen op de ruïnes van New York, tegen de wensen van de burgemeester (Giancarlo Esposito), met de socialistische dochter van de burgemeester (Nathalie Emmanuel) in het midden. De cast is verder bezaaid met sterren: Shia LaBeouf, Aubrey Plaza, Dustin Hoffman, Jon Voight en Laurence Fishburne. En volgens insiders gaat het over grote thema’s als politiek, ras, architectuur, filosofie, seks, liefde en loyaliteit. En Coppola voegde zelf toe: ‘We weten al wat er met Rome is gebeurd. Rome werd een fascistisch rijk. Is dat wat we gaan worden?’

Utopie

Deze eerste blik op de film is zeker intrigerend. Net zoals Apocalypse Now was ook deze draaiperiode een hel voor cast en crew. Vertragingen, Coppola die wilde werken als de eigenzinnige auteur die hij in de 70’s was, waardoor draaidagen verloren gingen omdat alles compleet werd omgegooid.. Ach, het kan ons niet gek genoeg, kom maar door. Wat ouderwets experimenteren zien we tegenwoordig al veel te weinig in de bioscoop.

En nog een aanwijzing over de film, dit zei Coppola al in de jaren zeventig: “Megalopolis is geen film over het einde van de wereld zoals wij die kennen, het ís het einde van de wereld zoals wij die kennen. Waar Apocalypse Now ons achterliet in een door napalm gebombardeerde koortsdroom, geeft Megalopolis ons een verrassend en ontroerend eindbeeld, dat straalt van hoop voor de toekomst.” Een releasedatum van de film is tot op heden nog niet bekend, maar wordt dit najaar verwacht.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels