Less is More – MeisterSinger

De wereld van mechanische horloges begint niet per se boven de €5.000. Er is genoeg interessants te vinden voor minder. We helpen je op weg, deze keer: MeisterSinger.

Noem een horloge met één enkele wijzer en MeisterSinger is direct het merk dat je zult horen. En ze zijn voor ons stervelingen ook nog eens prima bereikbaar. Manfred Brassler, die MeisterSinger in 2001 in het Duitse Münster oprichtte, baseerde zijn bedrijf op de ideologie dat minder meer is.

Meer dan 20 jaar later omarmt MeisterSinger de geschiedenis van de tijdwaarneming nog steeds door slechts één wijzer te gebruiken. Volgens de oprichter omdat het ‘ons in staat stelt na te denken over wat echt belangrijk is’. Met een verse outfit in de vorm van de MeisterSinger Lunascope en Bell Hora.

Die eerste heeft een extra grote maanfase in een 40mm kast. De Bell Hora laat je het hele uur horen met een passende en decente gong. Een functie die je overigens kunt in- en uitschakelen. Hoe dat eruitziet aan de binnenkant, dat zie je hieronder.

De Bell Hora

Middeleeuwen

Het is niet altijd zo geweest dat we ons druk maakten over minuten en seconden. Aan het eind van de Middeleeuwen hadden de eerste mechanische tijdmeters ook slechts één wijzer. Toen kon het niet anders en was het voor de ‘gewone’ persoon niet nodig om zich zorgen te maken over het verstrijken van minuten en seconden.

Klokken op stadspleinen hadden slechts één enkele wijzer om het verstrijken van de uren aan te geven. Meer was niet nodig, van veraf was te zien hoe laat het was en dat was genoeg. Nu geeft het in een MeisterSinger een wat relaxter gevoel van tijd.

Dit doet het Duitse merk inmiddels al meer dan twee decennia lang. Op een gemakkelijke én toegankelijke manier, zonder in te boeten aan precisie. Tenzij je de tijd tot op de seconde wilt weten. Voor de beginner werkt het als volgt voor zowel de Lunascope als de Bell Hora. In de buitenste ring lees je de uren af, waar de tussenliggende indexen voor vijf minuten staan.

Eenvoud en Helderheid

Dat het concept aansloeg, is een understatement. In de afgelopen 20 jaar heeft MeisterSinger 30 designprijzen gewonnen. Onder meer de German Design Award, de Red Dot ontwerpprijs, de IF Design Award en de Good Design Award. 

De Lunascope

Awards waaraan Brasslers oorspronkelijke filosofie altijd ten grondslag lag. Een wat meer ontspannen benadering van tijd. Brassler: “Vanaf het begin had ik het idee om ver terug te gaan naar de begindagen van het meten van tijd. Metaforisch gesproken wilde ik het horloge uit deze enorme la vol horloges halen en terug in het compartiment voor de meetinstrumenten leggen. Ik wilde dat mijn horloge eruit zou zien als een origineel meetinstrument, ongeëvenaard in termen van eenvoud en helderheid – gericht op de essentie van design – met pure nonchalance in zijn weergave van tijd.”

Inmiddels bestaat het merk uit 15 collecties, met bij elkaar grofweg zo’n 60 modellen in totaal. Deze worden verkocht in ruim 40 landen. Een paar van onze favorieten: de nieuwe Lunascope (€3.790), de Bell Hora (€3.890), maar ook de klassiekers zoals de No. 01 (€1.550), de Pangea Day-Date (€2.190), en de Neo (€1.190).