De 20 meest memorabele sterfscènes op film (deel I)

Schokkend, bevredigend of gewoon erg triest. Deze sterfscènes blijven je bij. Of je nu wil of niet.

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie

De dood is zo ongeveer het meest dramatische dat kan gebeuren. Als zodanig vormt het de kern van veel geweldige films en sommigen groeiden uit tot de meest iconische shots en momenten in de bioscoop. Tijd voor een zeer persoonlijke en incomplete lijst van 20 van de meest memorabele sterfscènes in de filmgeschiedenis. Vandaag, deel één.

20. Scanners (1980)
David Cronenberg is heer en meester als het gaat om ongemakkelijke – al dan niet onsmakelijke – momenenten op het witte doek. Het ontploffende hoofd in Scanners is daar één van. Niet dat het slachtoffer je erg bij zal blijven, het beeld des te meer.

19. American History X (1998)
Edward Norton in zijn hoogtijdagen, een stoep en een ongelukkige man die zijn gebit verliest aan een stoeprand.

18. Armageddon (1998)
Harry Stamper (Bruce Willis) die zijn leven opoffert om de wereld te redden. Door een atoombom te laten ontploffen op een komeet. Want ja, het blijft uiteraard wel een Michael Bay-film.

17. Fargo (1996)
Er is sindsdien regelmatig een eerbetoon geweest als het gaat om de toon en de scenes in Fargo, maar de scène waar Carl Showalter (Steve Buscemi) wordt ‘opgeruimd’ door het gebruik van een houtversnipperaar is er één voor in de boeken.

16. Citizen Kane (1941)
Rosebud. Eén van de meest herkenbare woorden in de geschiedenis van de cinema. In die tijd nogal gedurfd om de film te beginnen met de dood van je hoofdpersonage.

15. Once Upon a Time in the West (1968)
Frank (Henry Fonda) had aan één scene genoeg om dé bad guy te zijn in deze westernklassieker. De afslachting van de McBain-familie, inclusief zoontje, zette de toon.

14. The Deer Hunter (1978)
Christopher Walken en een zenuwslopende Russische Roulette. Eén waarbij je het niet droog zult houden.

13. La Passion de Jeanne D’Arc (1928)
Een oudje, maar Jeanne (Maria Falconetti) op de brandstapel is zeer stijlvol op film gezet. Al is op een brandstapel belanden natuurlijk nooit leuk.

12. Drive (2011)
Drive heeft een paar gedenkwaardige gewelddadige momenten, maar deze sterfscène valt deels op door de pure brutaliteit na zoiets puurs als de eerste kus tussen Carey Mulligan en Ryan Gosling. Extra pluspunten voor het geluidsontwerp.

11. Bambi (1942)
Wanneer Bambi’s moeder de jager ontmoette is voor velen een traumatische ervaring geweest. Als je jonger bent, dan kun je deze plek delen met de dood van Mufasa in The Lion King (1994).

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie