Mentale klachten? 100+ onderzoeken zeggen: beweeg!

De wetenschap trekt al drie decennia dezelfde conclusie: lichaamsbeweging moet worden geïntegreerd in het bevorderen van mentaal welzijn.

Bewegen voor mentale gezondheid

Waarom? Omdat vrijwel elke vorm van beweging een medium tot een groot effect kan hebben op het verminderen van stress, depressie en angstgevoelens. Vrijwel iedereen heeft toegang tot een vorm van beweging en kan dus een letterlijke en figuurlijke eerste stap zetten in het verbeteren van de levenskwaliteit.

Welke vorm van sport je kiest is ondergeschikt, als je maar beweegt. Van ijzer vreten in de sportschool tot hardlopen, yoga of gewoon wandelen: bewegen is goed voor je!

Bewegen voor mentale gezondheid

De belangrijkste conclusies

Om deze claim te bewijzen heeft het Amerikaanse John W. Brick Mental Health Foundation al het beschikbare onderzoek dat is gepubliceerd tussen 1990 en 2022 (meer dan 100 onderzoeken!) verzameld en samengevat tot een 83 pagina’s tellend rapport. Dit zijn de belangrijkste conclusies.

  • 89 procent van al het onderzoek dat tussen 1990 en 2022 is gepubliceerd, laat een duidelijk correlatie zien tussen beweging en mentaal welzijn
  • 3 tot 5 trainingsmomenten per week zorgt voor de meest optimale impact op het mentale welzijn
  • 30 tot 45 minuten bewegen per training is al voldoende om dit resultaat te bereiken
  • Meer dan 5 trainingsmomenten per week is niet per se beter, maar kan juist een averechts effect hebben
  • Teamsporten, fietsen en fitness vormen de 3 bewegingsvormen die de meest gunstige impact hebben op mentaal welzijn

Neem je goede voornemens dus serieus en kom in beweging! Je hoofd én lichaam zullen je dankbaar zijn.