Michael Mann teaset ‘Ferrari’ zoals alleen hij dat kan

De Heat– en Collateral-regisseur is eindelijk klaar met zijn droomfilm.

Filmmakers hebben droomprojecten, maar Michael Mann doet er een schep bovenop. Sinds 1991 is hij al bezig om het verhaal van Enzo Ferrari en zijn legendarische automerk te verfilmen.

Er was even een zijspoor waar Sydney Pollack zou regisseren en Al Pacino de rol van Enzo voor z’n rekening nam, maar gebrekkige financiën hielden dat tegen. Michael Mann kwam in 2010 weer aan boord met Christian Bale in de hoofdrol, voordat Bale in 2016 uitstapte vanwege gezondheidsredenen. Hij wilde in korte tijd veel aankomen en dat werd afgeraden. Hugh Jackman was ook even in de picture, maar toen de financiering zo’n twee jaar geleden eindelijk rondkwam – van $95 miljoen – zien we de volgende cast: Adam Driver als Enzo Ferrari, Penélope Cruz als zijn vrouw Laura, Shailene Woodley als Ferrari’s minnaar Lina Lardi en Patrick Dempsey als autocoureur Piero Taruffi.

De film speelt zich af rond de Mille Miglia uit 1957, die dodelijk zou worden en een cruciaal moment bleek te zijn. Niet alleen in het leven van Ferrari, maar ook in de geschiedenis van het bedrijf dat hij had opgebouwd om zijn naam te dragen. In de film zullen ook Jack O’Connell, Sarah Gadon, Gabriel Leone als Alfonso de Portago en Erik Haugen als Portago’s navigator Edmund Nelson te zien zijn. De Portago en Nelson behoorden tot de doden tijdens de Mille Miglia van 1957.

Rouw

Het verhaal duikt dus naast het racen in de persoonlijke en professionele worstelingen van Enzo Ferrari tijdens deze kritieke periode. Ferrari wordt geconfronteerd met financiële onrust terwijl het bedrijf worstelt met een faillissement en terwijl hij ook nog het verlies van zijn zoon verwerkt.

Omdat Ferrari een onafhankelijke film is, mag de cast en crew de film promoten tijdens het Filmfestival van Venetië. Daar spraken Michael Mann en Adam Driver eerder deze week over de film tijdens een persconferentie.

“Als een personage zo dynamisch en opera-achtig is als Ferrari, geldt dat hoe specifieker je in de man verdiept, hoe universeler hij wordt,” vertelt Michael Mann. Waar Adam Driver aan toevoegde: “Wat mij vooral boeide is dat hij erg gedreven werd door verdriet na de dood van zijn zoon. En werken met Michael Mann is natuurlijk een no-brainer.”

Ferrari draait vanaf deze kerst in de Amerikaanse bioscopen. In Nederland zijn we naar verwachting begin 2024 aan de beurt.