De 9 betaalbaarste Michelinsterrenrestaurants in Europa

De sterren uit de hemel eten kan ook leuk voor je portemonnee zijn

Liefde gaat door de maag, maar ook cultuur wordt door culinaire ervaringen ontdekt. Voor culinaire ontdekkingen begin je het best bij een sterrenrestaurant. Om deze toegankelijker dan ooit te maken, hebben we de betaalbaarste Michelinsterrenrestaurants in Europa op een rijtje gezet. Van hoog naar laag prijsniveau, dit zijn de betaalbaarste restaurants met een Michelinster in Europa volgens reiswebsite Traveloka:

9 | Costes Downtown ★ in Hongarije

Voor Hongaars eten van de hoogste kwaliteit ga je naar sterrenrestaurant Costes Downtown in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. In dit Michelinrestaurant betaal je voor een lunchmenu iets meer dan 22 euro. Nu is dat op zichzelf al de trip naar Hongarije waard, maar Boedapest is ook nog eens een geweldig leuke stad om een weekend weg te gaan. Boedapest is verdeeld in twee delen, Buda (historisch correct Buda en Obuda) en Pest. Buda is het ruigere deel, gelegen op een steile heuvel, te bereiken via een kabelspoorweg. Aan de andere kant van de brug vind je Pest: het commerciële hart van de stad. Hier wandel je langs barretjes, de opera en enkele authentieke kerken.

Sterrenrestaurant Costes Downtown, Vigyázó Ferenc utca 5, Boedapest, Hongarije

8 | Field ★ in Tsjechië

Cultuur gaat ook in Praag door de maag. Sterrenrestaurant Field had nog hoger in het lijstje kunnen staan, want ze hebben een tweegangenmenu voor omgerekend zo’n 18 euro. Maar als je op sterrenniveau gaat eten, neem je toch geen genoegen met twee gangen? Neen, voor omgerekend 22 euro krijg je een driegangenmenu uitgeserveerd bij deze Michelinzaak in Praag.

Sterrenrestaurant Field, U Milosrdných 12, Praag, Tsjechië

7 | The Ninth ★ in Groot-Brittannië

Juistem, Groot-Brittannië is officieel geen onderdeel meer van Europa, maar vanwege de korte afstand telt restaurant The Ninth ook mee in deze lijst. Mocht je binnenkort naar de Britse hoofdstad gaan, dan is The Ninth een betaalbare culinaire stop. De sterrenlunch hier is een ‘sample set lunch’, wat betekent dat je voor 21 Britse ponden een aantal kleine gerechten krijgt.

Sterrenrestaurant The Ninth, 22 Charlotte Street, Londen, Verenigd Koninkrijk

6 | Bistro Racine ★ in België

Ook bij onze zuiderburen kan je terecht voor een spotgoedkope sterrenmaaltijd. Sterrenzaak Bistro Racine serveert voor 20 euro een menu dat is goedgekeurd door de inspecteurs van Michelin. Deze bistro ligt een eindje onder Brussel, dus voor een weekendje Brussel is Bistro Racine een zeer welkome tijdsbesteding.

Sterrenrestaurant Bistro Racine, Rue Courte De La Station 2, Braine-Le-Château, België

5 | Vintage 1997 ★ in Italië

Bij sterrenrestaurant Vintage 1997 krijg je voor een luttele 20 euro tussen de zes en acht (!) kleine gerechten geserveerd. Verwacht een typisch Italiaans diner met de heerlijkste antipasti in een erg traditioneel ogend restaurant. Van de vloerbedekking en de muren tot aan de stoelen en de servetten, alles is dieprood gekleurd. Je vindt Vintage 1997 in Turijn, de op Milaan na grootste Noord-Italiaanse stad.

Sterrenrestaurant Vintage 1997, Piazza Solferino 16, Turijn, Italië

4 | Le Pousse-Pied ★ in Frankrijk

De Franse cuisine is de grondlegger van het begrip gastronomie. Zelfs Michelin is een Frans concept, waarbij haute cuisine centraal staat. Aan zoveel prestige zal een prijskaartje hangen, hoor ik je denken. Maar goedkoop genieten van de Franse keuken? Dat kan ook gewoon! Bij restaurant Le Pousse Pied in La Tranche-Sur-Mer eet je Michelinsterrenkwaliteit voor 20 euro per menu.

Sterrenrestaurant Le Pousse-Pied, Boulevard Des Vendéens 84, La Tranche-Sur-Mer, Frankrijk

3 | Fritz’s Frau Franzi ★ in Duitsland

Fritz’s Frau Franzi klinkt als een jolige Duitse schlagerkroeg waar het bier per pul wordt getapt, maar het restaurant is niets minder dan hoog gewaardeerd door Michelin. In dit Düsseldorfse restaurant eet je een menu voor 19,50 euro en dan krijg je méér dan alleen een Bratwurst.

Sterrenrestaurant Fritz’s Frau Franzi, Adersstraße 8, Düsseldorf, Duitsland

2 | The Coach ★ in Groot-Brittannië

Michelinrestaurant The Coach bevindt zich in Marlow, een dorp tussen Londen en Oxford. Bij The Coach eet je typisch Engelse pubfood, dus denk gegrild vlees en vette chips. Opvallend genoeg is dit waardig bevonden om in het rode boekje van Michelin te worden vermeld. Het goedkoopste gerecht bij The Coach kost 16 en een halve Britse pond.

Sterrenrestaurant The Coach, 3 West Street, Marlow, Verenigd Koninkrijk

1 | L’Antic Moli ★ in Spanje

Op de grens bij de provincies Valencia en Catalonië stuit je op het goedkoopste sterrenrestaurant in Europa: L’Antic Molí. Bij het Spaanse Michelinrestaurant eet je een lunchmenu voor de prijs van een Big Mac menu: 14,50 euro. Laat staan dat het te vergelijken is met hoeveel je betaalt voor een doodnormale clubsandwich in hartje Amsterdam.

Sterrenrestaurant L’Antic Molí, Carretera Ulldecona, La Sénia, Spanje