Eindelijk kan Michelle Obama helemaal los

De voormalige presidentsvrouw heeft een nieuw boek. En daar hoort een geheel nieuwe garderobe bij. Eindelijk vrij.

michelle obama

Michelle Obama toert momenteel langs Amerikaanse media om haar nieuwe boek te promoten. The Light We Carry is een verzameling anekdotes vermomd als zelfhulpboek. In Nederland verschijnt het bij uitgeverij Hollands Diep onder de titel Het licht in mij.

The Light We Carry is de opvolger van Becoming, Obama’s autobiografie uit 2018 die een wereldwijde bestseller werd. In Nederland kreeg het de weinig originele titel Mijn verhaal mee, maar dat deed niet af aan het succes.

De promotieronde die Michelle Obama in Amerika deed, loog er niet om. Ze was te zien in zo ongeveer elke toonaangevende talkshow. Obama bezocht onder andere Oprah, Conan O’Brien en Ellen DeGeneres.

Wat opviel bij al die optredens was niet haar opgewekte humeur (dat kenden we al), maar haar outfits. Die schoten alle kanten op; van een fluwelen broekpak van Balmain tot een citroengeel pak van het Amerikaanse merk Proenza Schouler.

En er kwam nog veel meer voorbij. Zo was daar een jumpsuit van Stella McCartney; een zwartleren ensemble op een podium in Atlanta; een jurk die ze als top droeg op een Balmain-spijkerbroek; een groen lakjasje bij talkshowhost Jimmy Kimmel en een spijkerpak op bezoek bij Ellen DeGeneres.

Wat we zien is een voormalige presidentsvrouw die zich los heeft gerukt van de ketenen die het ambt van haar man met zich meebracht. In de acht jaar waarin Barack Obama president was van de Verenigde Staten, van 2009 tot 2017, durfde Michelle Obama nooit te zeer buiten de lijnen te kleuren. Aan alles wat ze zei, deed of droeg, werd een betekenis gegeven. Dus hield ze ook haar garderobe voorzichtig. En niet alleen haar garderobe, ook haar kapsel. 

Tegen Ellen DeGeneres vertelde Michelle Obama dat ze destijds overwogen had om heur haar te laten vlechten. Uiteindelijk koos ze er toch maar voor om het niet te doen. Ze was bang dat het Amerikaanse volk niet klaar was voor “black hair”. Ze moesten tenslotte nog wennen aan een zwarte president.

Tegenwoordig verschijnt Obama met hoofd vol vlechtjes (braids) op het podium.

Obama’s transformatie is te danken aan haar stylist, Meredith Koop. Tegen Vogue vertelde Koop dat Obama zich “more comfortable” wilde voelen. Waarmee ze eigenlijk bedoelde: vrijer.

Op Koops instagram-pagina komen alle outfits van de voormalige presidentsvrouw voorbij. De lol spat van de foto’s af. Want dat is misschien nog wel het belangrijkste. Michelle Obama heeft er zichtbaar plezier in.