De ultieme atlas van fifties architectuur

Een wereldwijd overzicht van de mooiste huizen uit het midden van de 20e eeuw.

Zo’n 600 foto’s, 400 huizen en 290 architecten. Phaidon’s verbazingwekkende nieuwe Atlas of Mid-Century Modern Houses is een must voor je koffietafelboek-collectie. En voorbestemd om één ​​van de beste boeken ooit te worden over de grote architecten van midden vorige eeuw.

Grote 20ste-eeuwse architectuurfotografen zoals Marvin Rand, Ezra Stoller en Julius Schulman leggen binnen- en buitenbeelden vast van beroemde woningen, waaronder Philip Johnson’s Glass House in New Canaan, Connecticut, en Mies van der Rohe’s Farnsworth House in Plano – Illinois, Richard Neutra’s Kaufmann House in Palm Springs – Californië, en anderen die niet zo bekend zijn, maar net zo cool.

Het boek is geografisch ingedeeld in negen wereldwijde regio’s en beslaat 40 landen, Volgens Phaidon een ‘bewijs’ dat Mid-Century Modern een echt internationaal fenomeen was en blijft.

Elk item gaat vergezeld van foto’s en tekst over de geschiedenis, architect en unieke kenmerken van het gebouw, terwijl symbolen de huidige staat, staat (goed, staat of gesloopt), gebruik (in gebruik of onbekend) en status (erfgoed vermeld of gepland voor sloop) benoemen.

Zo’n 19 huizen in het boek zijn al gesloopt en nog twee zijn gepland voor sloop, maar 62 zijn op de monumentenlijst geplaatst, een teken dat de moderne stijl uit het midden van de eeuw nog steeds wordt gewaardeerd en bewaard. Atlas of Mid-Century Modern Houses is nu te koop voor €65.

Beeld: Phaidon, Manuel Bougot/DACS