Midual-Type 1 – de Rolls-Royce onder de cafe racers

Mooie dingen kosten geld. Neem de Midual Type 1. Een Franse luxe motor van €185.000. Knettergek in de beste zin van het woord.

Een chassis van aluminium en tot op de millimeter foutloos afgewerkt. We zouden niet zo snel weten waar je een beter afgewerkte motor kunt vinden. Naast de kleuren kun je zelfs ook kiezen uit verschillende soorten leer.

En kijk naar waar dat leer omheen zit. Om de tellers en metertjes waarop je alles kunt aflezen. Meer metertjes dan in de meeste huidige auto’s. Je kunt ook kiezen uit een houten, aluminium of carbon afwerking. Ofwel, voor €170.000 mag je alles.

De makers van de Midual Type 1, Midual, zijn gevestigd in de historische stad Angers in het westen van Frankrijk. Ze maken slechts 35 Type 1’s, alleen bestemd voor Europa en geprijsd op €170.000 per stuk. De motorfiets haalt zijn inspiratie uit Franse en Britse voertuigen uit de jaren 30 en 50.

Waar de Type 1 echt opvalt (en misschien zijn prijskaartje begint te rechtvaardigen) is z’n innovatieve configuratie en vakmanschap. De Type 1 heeft een in de lengterichting gemonteerde 1036cc flat-twin, 25 graden naar voren gekanteld om de wielbasis niet te verlengen. En dan is er nog een frame van gegoten aluminium, met de hand gevormd gedurende ‘enkele duizenden uren’ in een Franse lucht- en ruimtevaartgieterij en dat tevens netjes dienst doet als brandstoftank.

Personalisatie is vrijwel onbeperkt. Klanten kunnen bijvoorbeeld kiezen uit 45 verschillende soorten leer, of beslissen of ze bepaalde onderdelen (waaronder onderdelen van de motor) gepolijst, geborsteld of gewoon in de zandgegoten staat willen laten.

Beeld: Midual