Wat is een ‘mind muscle connection’ en hoe werkt het?

De mind muscle connection is een begrip dat in de bodybuild-wereld is ontstaan. Wat is het precies en heeft het ook daadwerkelijk nut?

Maximale spiergroei door mind muscle connection

De mind muscle connection is een begrip dat vanuit de bodybuild-wereld z’n weg heeft gevonden naar de reguliere fitnessindustrie. Wat is het precies en heeft het ook daadwerkelijk nut?

Het idee van de mind muscle connection is dat je een spier geïsoleerd traint en met je volle aandacht focust op het maximaal aanspannen van de spier. In en bredere zin betekent dit dat je leert om specifieke spieren bewust maximaal aan te spannen en in te zetten tijdens het uitvoeren van een oefening.

Het doel? Maximale spiergroei. Je leert de spier immers om zo hard mogelijk te werken en daarmee meer volume te draaien in de sportschool. Heeft het nut? Uit dit onderzoek blijkt van wel, maar de voordelen lijken zich te beperken tot de bicep. Dit is waarschijnlijk te verklaren door het feit dat men beter is in het aansturen van het bovenlichaam dan het onderlichaam, hoewel dit voor getrainde atleten anders kan zijn.

De mind muscle connection

Is het de heilige graal?

Deze metastudie over 15 jaar aan onderzoeken trekt een bredere en andere conclusie. Volgens de onderzoekers is het idee dat je heel bewust je spieren moet aanspannen namelijk ondergeschikt aan 1) het feit dat het lichaam autonoom de juiste spieren inspant zodra het een zwaar gewicht moet optillen en 2) externe feedback over het uitvoeren van de beweging aanzienlijk meer impact heeft op de belasting van de spieren.

Wanneer je een oefening correct en volgens de volledig bewegingsbaan (Range of Motion) uitvoert, is de spanning op de spieren immers het grootst. Hoe hoger de spanning op de spieren, des te meer spiergroei. Externe feedback, bijvoorbeeld van een personal trainer of het filmen van je uitvoering, kan een zeer krachtig middel zijn om tot een correcte uitvoer van de oefening te komen.

Het kan dus helpen om bewust je spieren maximaal aan te spannen (mind muscle connection), maar het is zeker niet de heilige graal zoals wel eens beweerd wordt. Je spieren consistent onder progressieve spanning zetten door over een x-periode steeds een stapje zwaarder te trainen én de volledige Range of Motion te benutten, vormt wél de kern van een succesvolle carrière in de sportschool.