Wil je ook wat minder naar dat scherm turen?

Vier eenvoudige adviezen om de gemiddelde schermtijd naar beneden te halen…  

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Heb je moeite om een boek te lezen, omdat je aandachtspanne te kort is geworden? Zit je ook bij je favoriete TV-serie nog op je telefoonscherm te turen?

Dat het veel staren naar een schermpje nadelige gevolgen heeft, dat mag duidelijk zijn. Maar het is best lastig om die gemiddelde schermtijd wat in te dammen…

Vier tips voor een scherm-dieet

Maak je telefoon minder aantrekkelijk

Hoe minder er te doen en te zien is op je telefoon, hoe minder vaak je erop zult kijken. Begin ermee met meldingen uit te schakelen, zodat je niet om de haverklap afgeleid wordt door Instagram en TikTok. Je kunt eventueel meldingen ook op stil zetten – dat zorgt al weer voor minder afleiding. Beperk het aantal apps.  

Week je los

Ben je gewend om de hele dag door je telefoon te checken? Doorbreek die gewoonte en spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld pas elk halfuur je mobieltje, e-mails of social media mag checken. Even wennen, maar zeker te doen. Bouw deze tijdsduur langzaam op. Zo week je jezelf los van je mobiel.  

Neem letterlijk afstand

Leg de telefoon in een andere ruimte als je je moet concentreren. Alleen al de aanwezigheid van je mobieltje vermindert het cognitieve vermogen, zo blijkt uit onderzoek.

Ben je ‘s ochtends op je best en het productiefst? Reserveer die periode voor je brein en leg je telefoon ‘s morgens weg. Ben je juist ‘s middags scherp? Hou dan je mobieltje in de namiddag uit je buurt. Meer oefeningen om je concentratie te verbeteren vind je hier.

Neem je telefoon niet mee naar bed

Zo vermijd je dat je in bed nog ligt te scrollen. En dat je bij het ontwaken meteen naar je telefoon grijpt. Word je elke ochtend wakker door het alarm op je mobiel? Haal in dat geval je aloude wekker maar onder het stof vandaan.  

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels