De LW.01 Ultralight zorgt voor nieuw horloge record

Ming Watches, het Zwitserse merk met Maleisische roots, presenteert het lichtste in serie geproduceerde mechanische horloge ter wereld.

Het model komt voort uit de zogenaamde Special Projects Cave, waartoe de experimentele en concept-horloges van het Maleisische merk behoren.

Ming is opgericht door zes enthousiastelingen van over de hele wereld onder leiding van Ming Thein; een fotograaf, ontwerper en bovenal een liefhebber van horloges. Samen put het Ming-team uit meer dan 80 jaar aan totale ervaring. Het resultaat is een mix van relatief betaalbare kwalitatieve horloges tot aan unieke stukken van in de zes cijfers. Overigens allemaal geproduceerd én geassembleerd in Zwitserland.

De horologische wereld is geen onbekende in extreem dunne en lichtgewicht horloges, waarbij de titel van ’s werelds dunste of lichtste uurwerk routinematig wordt toegeëigend. Alleen al in het afgelopen halve decennium hebben we modellen gezien als de Piaget Altiplano Ultimate Concept, de Bulgari Octo Finissimo en recentelijk, de Richard Mille RM UP-01 Ferrari – die allemaal belachelijk dunne constructies hebben.

Ondanks dat deze wonderen al waanzinnig slank zijn, is het wereldrecord voor het lichtste horloge opnieuw verbroken, dit keer door Ming Thein met de grensverleggende Ming LW.01 Ultralight.

8.8 Gram

Volgens Ming is de LW.01 het lichtste mechanische horloge ter wereld. Een bewering die naar onze mening redelijk lijkt – en die eigenlijk nog best voorzichtig is. Concreet weegt de LW.01 8,8 gram zonder band, of 10,6 gram inclusief riem en gesp. Ter vergelijking: de vederlichte Richard Mille RM 27-01 weegt met 18,8 gram bijna twee keer zoveel.

Toegegeven, bovenstaand gewicht geldt voor de handgewonden versie van de LW.01. Kopers van het horloge kunnen ook kiezen voor een automaat. Dat zorgt voor een gewichtstoename van 2 gram.

De behuizing is slechts 6,5 mm dik. De sleutel tot het lage gewicht is dan ook een combinatie van materialen en constructie. De kast bestaat uit drie delen, met wat Ming de kast noemt, plus een boven- en onderrand.

De onderdelen zijn gemaakt van AZ31 – een legering van magnesium, aluminium, zink en mangaan, geleverd door het Britse Smiths High Performance. De oppervlakken zijn behandeld met Keronite, waardoor het materiaal beter bestand is tegen corrosie. De schroeven zijn gemaakt van PEEK-composiet, terwijl de kroon is gemaakt van geanodiseerd aluminium. In plaats van traditioneel saffierglas heeft Ming gekozen voor Corning Gorilla Glass 6.

Limited Edition

Ondanks het ultralichte gewicht heeft de LW.01 meer gewone afmetingen. De diameter bedraagt ​​38mm, de waterbestendigheid is een minimale ​​25 meter.

Het uurwerk is een gemodificeerde ETA 2000.M2 (of M1 voor de automatische versie). De gangreserve op beide zou ongeveer 36 uur moeten zijn wanneer deze volledig is opgewonden. Volgens Ming heeft het Zwitserse bedrijf zoveel mogelijk onderdelen verwijderd als het gewicht verlaagd. De LW.01 wordt geleverd met drie banden van Jean Rousseau Paris, die allemaal speciaal voor het model zijn gemaakt.

De LW.01 is beperkt tot slechts 200 exemplaren, waarbij de bestellingen de verdeling tussen handmatige en automatische versies bepalen. De richtprijs is vastgesteld op CHF19.500 (ca. €20.500).

De helft van dit bedrag moet je aanbetalen voor een pre-order die vanaf nu mogelijk is op de site van Ming Watches. De levering verwachten ze in het vierde kwartaal van 2024.