Deze mode-items zijn ook ridicuul geprijsd

Deze 9 mode-items zijn niet echt het voorbeeld van een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Er werd de afgelopen dagen nogal opgewonden gereageerd op de Limited Edition Paris High Top Trainers Fully Destroyed van het Spaanse modehuis Balenciaga. Een bedrag van iets onder de 2.000 euro lijkt nogal aan de prijs voor een schoen die eruit ziet alsof de hond er een een week lang op gekauwd heeft, en daarna ook nog de hond van de buren.

Maar het is niet voor het eerst dat de modewereld een product lanceert met een prijs-kwaliteitsverhouding die uit het lood schiet. Zo introduceerde ontwerper Demna van Balenciaga al eens een tas die verdacht veel weg had van de plastic Frakta-tas die bij IKEA te koop is voor 99 cent. De prijs voor de Balenciaga-tas ligt boven de 2.000 euro, maar die is wel van leer, niet van plastic.

Kort historisch overzicht van mode-malligheid door de jaren heen.

Balenciaga

Tas van leer met een winkelprijs van boven de 2.000 euro.

Martin Margiela

De überhippe Belgische ontwerper Martin Margiela presenteerde al in 2018 MM6 Fushion Sneakers die weliswaar gebruikt oogden, maar toch 1.645 dollar moesten kosten. Op de resale markt kosten ze inmiddels meer dan 2.000 euro.

Golden Goose

De Superstar Taped Sneaker van het Italiaanse sneakermerk Golden Goose is behoorlijk gebutst, maar heeft wel een bijzonder detail: een stuk tape over de neus om de boel op het oog bij mekaar te houden. Winkelprijs: vanaf 600 euro.

Yeezy

In plaats van schoenen besloot Kanye West voor zijn samenwerking met Adidas Originals een donkergroene legertrui van scheuren te voorzien. De Kanye West Yeezy Season 1 Destroyed Sweater kost 2.600 dollar. Dat is inclusief gaten én scheuren.

Jil Sander

Het Duitse modehuis Jil Sander verkocht in 2012 bruine papieren zakken voor bijna 300 euro. Het papier was wel verstevigd met een coating, en op de voorzijde van de tas (modelnaam: Vasari) stond het logo van Jil Sander.

Chanel

In het voorjaar van 2017 presenteerde Chanel een boemerang van hout en hars voor iets onder de 2.000 dollar. In dezelfde collectie waren ook tennisballen te koop (drie voor 560 dollar) en een houten tennissetje voor op het strand (4.860 dollar).

Raf Simons

De Belg Raf Simons, sinds 2020 creatief directeur van Prada (eerder voor Dior en Calvin Klein), verkocht in 2017 een rol duct tape voor bijna 200 euro. Met die tape kan kapotte kleding weer worden gerepareerd, of je kunt er een accent mee aanleggen op je kleding.

Prada

Deze paperclip van Prada was bij het Amerikaanse warenhuis Barney’s te koop voor 185 dollar. Een gewone paperclip is het niet; dit is een zilveren geldclip van ongeveer zes centimeter lengte. Maar goed, het blijft er natuurlijk uitzien als een paperclip.

Supreme

Het Amerikaanse streetwearmerk Supreme gebruikt gelimiteerde oplages van producten om de prijs op te voeren. Dat lukte zelfs bij een baksteen met het logo van het merk erin gestanst. De bakstenen werden verkocht voor dertig dollar. Ze waren binnen de kortste keren uitverkocht, iwaarna er een resale-markt ontstond waarbij er tot bedragen van duizend dollar werden gevraagd voor een steen. Een gewone baksteen kost je bij de bouwmarkt nog geen veertig cent.