De mythische helden van de Olympische Spelen

Dit bijzondere fotoboek brengt ons alvast in de stemming voor de Olympische Spelen in Parijs.

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie

Over iets meer dan een maand beginnen de Olympische Spelen van Parijs. Er zijn natuurlijk tal van tv-programma’s, documentaires en podcasts over de naderende Spelen. Maar wij van ModMod houden van papier en dus pakken we graag het nieuwe boek The Last Heroes: 100 Moments of Olympics Legend erbij.

Liefhebbers van zogeheten coffeetable books kunnen hun hart ophalen met dit nieuwste pareltje van uitgeverij Assouline. Deze zomer strijkt het Olympische circus neer in Parijs en het is de 33ste keer dat de Spelen worden georganiseerd. Het is voor de Franse hoofdstad Parijs de derde keer (1900, 1924 en 2024) dat zij het enorme sportevenement ontvangen en dat maakt hen, na Londen, de tweede stad die dit al drie keer mocht doen.

De allereerste Olympische Spelen, Athene, 1896. © Roger-Viollet

Sinds de allereerste Spelen in 1896 zijn er natuurlijk een hoop bijzondere prestaties geleverd en hebben er duizenden magische, maar ook desastreuze momenten plaatsgevonden in de geschiedenis van de Olympische Zomerspelen. En op 100 van die momenten ligt de focus in dit fraaie boek The Last Heroes: 100 Moments of Olympics Legend. Het boek, geschreven door de Franse journalisten Olivier Margot en Étienne Bonamy, beslaat meer dan 200 pagina’s en meer dan 100 adembenemende foto’s. Van feestgedruis en euforie tot teleurstelling en van ultieme ontberingen en inspanningen tot triomfen. We zien onder andere beelden van de openingsceremonie van de Spelen van Londen in 1908, de klasse van Jesse Owens die zijn vierde gouden medaille ontving op de Spelen van Berlijn van 1936. Hiermee bracht hij het dogma van het Reich tot zwijgen.

We zien de brullende menigte die Derek Redmond aanspoort terwijl hij door zijn vader over de baan wordt geholpen na een verwoestende blessure en bijvoorbeeld ook de bijzondere verschijning die Florence Griffith-Joyner was. Net zoals het Amerikaanse basketbal ‘Dream Team’ dat in Barcelona in 1992 goud won en sprintfenomeen Usain Bolt. Het boek is verkrijgbaar in een normale uitgave en een tot 100 exemplaren gelimiteerde Special Edition Ultimate Collection-versie. Kortom: een musthave voor elke Olympische- en sportliefhebber.

Usain Bolt laat iedereen zijn hielen zien, Beijing, 2008. Foto: Michael Macor/The San Francisco Chronicle via Getty Images

The Last Heroes: 100 Moments of Olympics Legend
Olivier Margot en Étienne Bonamy
Uitgeverij Assouline
ISBN: 9781649803597
Prijs: €105
Gelimiteerde editie: ISBN: 9781649803573
Prijs: € 1.050

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie