Het wordt steeds populairder om je mond af te plakken tijdens het slapen. ‘Waarom in vredesnaam?’ horen we je denken. De gedachte erachter is dat je door een stuk tape of plakband verticaal over je lippen te plakken via je neus gaat ademhalen. Daar zouden gezondheidsvoordelen aan verbonden kunnen zijn. Veel door de mond ademen wordt namelijk geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen zoals slaapapneu en het, zeker voor je partner, uiterst vervelende snurken.
Het verschil tussen neus- en mondademhaling
Je neus filtert, bevochtigt en verwarmt lucht van buiten zodat schadelijke deeltjes minder kans maken. Ook de productie van stikstofoxide wordt gestimuleerd door neusademhaling. En dat laatste ondersteunt de long- en hersenfunctie, de cardiovasculaire gezondheid en het algemene zuurstofgehalte in het bloed
Bij fysieke inspanning kan door de mond ademen noodzakelijk zijn, maar tijdens de slaap kan dit leiden tot problemen. Zo droogt mond je erdoor uit en dat kan de gezondheid van je tanden en tandvlees aantasten. Ook kan het de balans tussen de CO2 en zuurstof in je bloed verstoren.
Over de tong
De manier van ademhalen bepaalt ook de positie van je tong. Bij neusademhaling rust je tong tegen het gehemelte, en dat helpt de luchtweg open te houden. Bij een mondademhaling kan de tong naar beneden zakken, wat (vooral tijdens de slaap) de luchtweg juist kan belemmeren. Hallo snurkprobleem! Hoewel tapen soms gezien wordt als een mogelijke behandeling voor slaapapneu, helpt het niet tegen de pauzes in de ademhaling die met deze aandoening gepaard gaan.
Vragen om moeilijkheden?
Er zijn risico’s. Niet iedereen is in staat om goed door de neus te ademen tijdens het slapen. Daardoor kan de zuurstofinname juist verslechteren. Ook de slaapkwaliteit kan lijden onder dicht getapete lippen. Daarnaast kan het huidirritaties veroorzaken en kun je een paniekaanval krijgen als je ’s nachts wakker wordt met een strook tape over je mond.
Dus hoewel slaaptape voor sommige mensen mogelijk voordelen biedt, is het goed om te beseffen dat het zeker niet zonder risico’s is. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om de effectiviteit te bepalen. Praat eerst met je huisarts voor je met tape aan de slag gaat. Meer adviezen voor een betere nachtrust vind je overigens hier en hier.