Montblanc: Van Meisterstück naar meesterlijke parfums

De Meisterstück vulpen is al honderd (!) jaar een begrip. Om dat te vieren zijn er vier parfums ontwikkeld.

Montblanc ken je van de schrijfwaren die ze sinds 1906 op de markt brengen. Daarna kwamen er ook lederen accessoires, horloges (hier lees je er meer over) en geuren bij. Alles uiteraard high-end, luxueus én voorzien van het kenmerkende Montblanc embleem.

En nu is er de Montblanc Collection: vier unieke geuren die gelieerd zijn aan het rijke erfgoed van het Zwitserse luxehuis. De reden: de iconische Meisterstück vulpen, de eerste werd in 1924 op de markt gebracht, bestaat dit jaar 100 jaar. Een korte cursus hoe je ook alweer met een vulpen schrijft, vind je onder meer hier.

Dat jubileum wordt gevierd met vier tijdloze geuren die elk focussen op een ander aspect van het legendarische merk. Marco Tomasetta, de creatief directeur van Montblanc, merkt op: “Dit is de eerste keer dat we de geschiedenis van Montblanc vertellen door middel van geur, een boeiend medium.”

In vier parfums zijn vertaald: de legendarische en iconische Meisterstück vulpen, de schoonheid van inkt op papier, het leer dat in de accessoirecollecties wordt gebruikt en de Mont Blanc berg: naamgever van het huis en in het logo opgenomen. Elke geur is door een andere parfumeur gemaakt.

Black Meisterstück

Geïnspireerd door de iconische Meisterstück vulpen. Hoofdingrediënt is wierook uit Somalië. Dit wort vermengd met kruiden en houtnoten. “Deze absolute en minerale wierook drukt de intensiteit en weelde van het Meisterstück uit,” zegt parfumeur Jordi Fernandez zelf over zijn creatie.

Patchouli Ink

Als een eerbetoon aan de kunst van inkt op papier, combineert deze geur donkere patchoeli-tonen met korianderzaad, jasmijn en vanille. Het resultaat is een krachtige, statige geur. “Ik heb een architecturale geur gecreëerd die is opgebouwd rond een korte formule. Naast patchoeli gebruik ik een geurnoot die zelden wordt gebruikt: inkt,” licht parfumeur Fabrice Pellegrin zijn schepping toe.

Extreme Leather

Geïnspireerd door het Montblanc-leer, opent deze geur met het weelderige van ambrette, gevolgd door iris en muskusachtige tonen. Het resultaat is een zachte, sensuele geur die die doet denken aan zacht suède.

Parfumeur Juliette Karagueuzoglou: “Ik kreeg inspiratie door een bureaulegger die ik lang geleden op mijn allereerste bureau had.”

Vetiver Glacier

Deze geur, geïnspireerd door de majestueuze Mont Blanc, combineert frisse bergamot en sandelhout met zwarte bessen en lavandin. Het resultaat is een verkwikkende, avontuurlijke geur. “Ik wilde een onverwachte houtachtige verslaving creëren door middel van een rauwe en rokerige textuur,” verklaar parfumeur Nathalie Lorson.

De flacons zijn geïnspireerd op de Montblanc-inktfles, met een zwarte dop en het herkenbare Montblanc-embleem in wit. Adviesverkoopprijs €145 (125 ml).