Dit is het mooiste huis van het Verenigd Koninkrijk

Een prijswinnende villa, onderscheiden door het Royal Institute of British Architects en wij begrijpen wel waarom…

In huizen worden veel innovatieve materialen gebruikt, maar een huis gemaakt van kleine stukjes vuursteen kom je bijna nooit tegen. Daarom laten we je nu kennismaken met het adembenemende Flint House.

Het winnende huis met bijpassend bijgebouw is in opdracht van eigenaar Jacob Rothschild ontworpen, het hoofd van de historische bankfamilie (en überhaupt één van de rijkste families ter wereld). Architectenduo Charlotte Skene Catling en Jaime de la Peña namen het ontwerp voor hun rekening. De stukjes vuursteen en krijt zijn gerangschikt op kleur, zodat er een tonale overloop ontstaat. Het gebruik van vuursteen en krijt is tevens een verwijzing naar het lokale landschap, want de bodem van het gebied is ook gevuld met deze materialen.

De luxe villa van 465 vierkante meter heeft een eetkamer, een keuken, een bibliotheek, studeerruimte, drie slaapkamers en niet te vergeten een binnenzwembad.

De prijs voor het beste nieuwe huis van het jaar wordt al vanaf 2001 elk jaar uitgereikt door RIBA. Dit jaar werd de prijs bekend gemaakt aan het einde van de House of the Year TV-Serie. Een jury van gerenommeerde architecten gaf de doorslag. De jury van de prestigieuze prijs was zeer te spreken over het huis: “Hoewel het gebouw wordt gedefinieerd door de constructie van vuurstenen, is het project ook een intrigerende en intelligente mix zoals daken, terrassen en uitsparingen. Het geheel is een meesterstuk van leefbare, provocerende architectuur dat prachtig in het aardse, adembenemende platteland opgaat.”

Beeld: Flint House / James Morris