Vermijd vliegvelddrukte met deze 10 mooiste treinreizen ter wereld

Van spoorwegen in verre landen tot aan Europese parels, dit zijn de mooiste treinreizen.

Reizen
Pan Am stijgt weer op in 2025
Door Jorrit Niels
Reizen
nissan ariya
Zen op vier wielen
Door Arno Kantelberg

TikTokker Francis Bourgeois werd in 2020 wereldberoemd met zijn geestdriftige trein-spot-video’s. Met een gopro op zijn hoofd gericht showde hij zijn reacties op zijn favoriete locomotieven in Engeland, vaak gepaard met aandoenlijke kreetjes van enthousiasme en een glimlach van oor tot oor. Dankzij Francis, maar ook dankzij vliegvelddrukte en duurzame overwegingen, worden treinreizen steeds populairder.

Nu het gemak en de comfort van een vliegreis niet langer vanzelfsprekend is, biedt de treinreis een mooi alternatief. Daarnaast is een treinreis een ideale duurzame manier van reizen, waarbij men ook nog eens goed kan genieten van de omgeving. Daarom stelde kledingmerk Superdry een lijst samen met de mooiste treinreizen ter wereld, gebaseerd op het aantal foto’s van de spoorweg op Instagram.

Brocken-spoorweg in Duitsland 

De Brocken-spoorweg in Duitsland komt als beste uit de test; met 1.548 foto’s per km van het spoortraject voert de stoomlocomotieftrein reizigers naar de top van de Brocken, de hoogste top in het Harzgebergte in Midden-Duitsland. 

Flåm-spoorweg in Noorwegen

De Noorse Flåm-spoorweg volgt met 739 foto’s per kilometer. Deze rit brengt reizigers in één uur met een oldtimertrein naar 867 meter boven de zeespiegel. De route gaat omhoog door de Flåm-vallei en biedt indrukwekkende uitzichten over boerderijen, valleien en watervallen.

Puffing Billy-spoorweg in Australië

De top drie is compleet met de Australische Puffing Billy-spoorweg. Een stoomtrein in de Dandenong Ranges, op slechts één uur van Melbourne, met 643 foto’s per km. De trein is gebouwd in 1900 en vervoerde alles, van vee tot passagiers. Nu een team van 300 vrijwilligers de trein 364 dagen per jaar in beweging houdt, kunnen gezinnen nog steeds genieten van een nostalgisch dagje uit met deze prachtige trein. 

Bernina Express in Zwitserland

De Bernina-spoorweg in Zwitserland is de hoogste spoorwegen in de Alpen en is bestempeld als één van de mooiste treinreizen in Europa.

Ffestiniog-spoorweg in Wales

De Ffestiniog-spoorweg is de oudste onafhankelijke spoorwegmaatschappij ter wereld en geeft prachtige vergezichten van de Hooglanden in Wales.

Inca-spoorweg in Peru

De Inca-spoorweg in Peru is de winnaar van mooiste treinreis in Zuid-Amerika, met indrukwekkende vergezichten over het Andes-landschap. De eindbestemming is de oude citadel Machu Picchu. 

Serra Verde express in Brazilië

Nast de Inca-spoorweg is ook de Serra Verde express in Brazilië een mooie treinreis in Zuid-Amerika. De Serra Verder express rijdt van Curitiba naar Morretes in Paraná State, het zuiden van Brazilië.

Grand Canyon-spoorweg in de Verenigde Staten

De mooiste treinreis van Noord-Amerika is de Grand Canyon-spoorweg, een vintage trein compleet met cowboys en muzikanten, die tot diep in het Grand Canyon National Park reist. 

De Nilgiri Mountain-spoorweg in India

De mooiste treinreis van Azië is de Nilgiri Mountain-spoorweg; een 115 jaar oude spoorweg in het zuiden van India die nu op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. 

De Welsh Highland-spoorweg in Wales

De Welsh Highland-spoorweg sluit de top vijf mooiste treinreizen van Europa én het lijstje met de 10 mooste treinreizen ter wereld.

Reizen
Pan Am stijgt weer op in 2025
Door Jorrit Niels
Reizen
nissan ariya
Zen op vier wielen
Door Arno Kantelberg