Net zo precies als je smartphone? Dat is deze Morgenwerk

Nauwkeuriger dan je smartphone. Dat is een boude stelling. Toch is de Morgenwerk M2-1 Satellite Precision een combinatie van extreme precisie met prestaties die je telefoon te boven gaat. Hoe? Let op…

De Morgenwerk is een thermo-gecompenseerde hittebestendig quartz kaliber, waarbij de tijd wordt geregeld door de GPS-satellietontvanger. Het horloge pikt signalen op van zes satellieten en de drie met het sterkste signaal benoemt hij tot tijdbron. Begrijp je het nog? Nou, wij ook nog maar net.

Het komt er op neer dat het horloge per maand minder dan een seconde voor- of achterloopt. Op jaarbasis wijkt de precisie – zonder bemoeienis van buitenaf – maximaal 10 seconden af. Ga er maar vanuit dat het bijzonder is wat dit horloge doet. En dat thermo-gecompenseerde. Waar de temperatuur in normale uurwerken de tijd kan beïnvloeden, kijkt de Morgenwerk wat die invloed is en compenseert dat zelf.

Dit alles voor een prijs die nog best meevalt als je het vergelijkt met de Seiko’s en Citizens van deze wereld. Het begint bij €1.299 voor de stalen M1 en loopt op tot €1.499 en €1.899 voor de titanium versie. Er is ook nog een topstuk van €2.499 met chronometer, alarm, timer, kompas en een baro-, thermo- en hoogtemeter.

Dit is geen normale quartz zoals je al wel hebt gemerkt. En niet elke dag opladen. De batterij is vol in 2,5 uur en gaat vervolgens tot wel 110 dagen mee. Zelfs tot acht maanden in spaarstand. Je hoort misschien wel eens dat horlogemakers er een sport van maken om moeilijk te doen op de vierkante millimeter. Dit is er zo één.