In deze Nederlandse stad staat ‘s werelds grootste mosselpan

Vijfhonderd kilo mosselen kun je in één keer klaarmaken in deze pan die het Guinness Book of Records heeft gehaald.

Even wat cijfers: de pan weegt ruim 1.100 kilo, heeft een diameter van 2,08 meter en een omvang van ruim 7 meter. En er kunnen ruim 500 kilo verse mosselen in één keer in klaargemaakt worden. Deze mosselpan is echt ’s werelds grootste, dat bewijst de opname in The Guinness Book of Records.

Op zondag 1 oktober wordt tussen 15.30 en 17.30 uur deze grootste mosselpan opgestookt. Waar? Op het Rodetorenplein in Zwolle. De mosselpan wordt geplaatst door Sligro Zwolle.

Boktober

De reden? De stad Zwolle heeft oktober uitgeroepen tot mosselmaand. Het is een initiatief van de Zwolse horecaondernemers. Tegelijkertijd start ook Boktober, de bokbiermaand in de Overijsselse stad. Niet toevallig uiteraard: de combinatie mosselen en bokbier is een heel smakelijke. Bij Zwolse restaurants kun je dan ook verrassende combinaties van beide verwachten

Niet zo van de mosselen? Naast de pan staan tientallen oldtimers opgesteld. Meer info vind je hier.

Is Overijssel net wat te ver van huis voor je? Meer visrestaurants staan hier verzameld.

Mosselseizoen

De Zwolse mosselmaand heeft weinig van doen met het echte mosselseizoen. Dat ze alleen in maanden met een ‘r’ in de naam beschikbaar zouden zijn is een hardnekkige fabel. Vroeger was dat wel zo, in verband met de houdbaarheid van het weekdiertje. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. Mosselen zijn er dus in de zomer, herfst en winter, doorgaans niet in de lente.

Trek gekregen? Een klassiek mosselrecept vind je hier.