My Policeman dankt zijn charme aan Gina McKee, niet Harry Styles

Het acteerwerk van Harry Styles voor het blok.

De filmwereld had de afgelopen maanden zijn ogen gericht op het acteerwerk van Harry Styles. De Britse zanger en acteur was onlangs in te zien in twee films: de Hollywood-film Don’t You Worry Darling en de Prime Video-film My Policeman.

In Don’t Your Worry Darling speelt Styles een huis-tuin-en-keuken man, die een ogenschijnlijk perfecte leven voor zijn vrouw (Florence Pugh) wil verzorgen. Alleen is het leven in kwestie gebaseerd op leugens en bedrog. In My Policeman speelt hij een ogenschijnlijk perfecte huis-tuin-en-keuken man… die ook wat te verbergen heeft. De veelbesproken eerstgenoemde film krijgt gemengde reacties van de filmcritici, terwijl My Policeman veel teleurstellende recensies in ontvangst neemt. De kritiekpunten van beide films blijven steken op het plot en het acteerwerk van Styles.

David Dawson, Emma Corrin en Harry Styles in My Policeman.

My Policeman speelt zich grotendeels af in de 1957, het jaar waarin basischoolerares Marion (Emma Corrin, bekend van The Crown) verliefd wordt op de broer van een vriendin, politieagent Tom (Harry Styles).

In de jaren negentig is het getrouwde stel nog steeds bijelkaar, wonend in de Britse kuststad Peacehaven, niet ver van Brighton vandaan. Als de 60-jarige Marion (Gina McKee) een oude bekende in huis opneemt, die moet revalideren van een beroerte, blijken er toch scheuren in de relatie te zitten. Tom (Linus Roache) wil dan niets weten van de gast en Marion haalt 40 jaar weggestopte wonden open.

Patrick is een oude vriend van het stel, die als een soort bonusdeal inbegrepen was in het jonge huwelijk van Tom en Marion. In eerste instantie vond iedereen dat alleen maar gezellig, tot Tom een oogje op de jonge Patrick (David Dawson) blijkt te hebben. Omdat homoseksualiteit in de jaren ’50 strafbaar was in Engeland, wordt er een web van leugens gespannen over de relatie tussen de twee mannen, terwijl Marion er tussenin hangt. Het drietal begint zo een lastige liefdesdriehoek, die eigenlijk alleen verliezers kent.

My Policeman zou moeten gaan over de pijn die homoseksuele mannen en vrouwen voelen, omdat ze in de jaren ’50 hun geaardheid voor de wet moesten verbergen.

Toch voelt het alsof de pijn ligt bij de verloren tijd die is verstreken, over de 40 jaar waarin iedereen gelukkig had kunnen leven, in plaats van de pijn die ontstaat bij een liefde die geen stand mag houden. Het acteerwerk van hoofdrolspeler Harry Styles weet de kijker niet te overtuigen dat hij begrijpt hoe een homoseksuele man zich zou voelen in een gecompliceerde situatie zoals deze.

Desalniettemin brengen de actrices die de rol van Marion vertolken het gevoel van een liefde van bedrog en leegte wél over aan de kijker — daarmee maken Emma Corrin (die zichzelf identificeert als queer) en Gina McKee My Policeman alsnog een meeslepende film.

My Policeman is nu te zien op Amazon Prime Video.