Het mysterie van de schoen op de snelweg

Heb je je wel eens afgevraagd waarom er geregeld een schoen op of naast de snelweg ligt? En waarom is het er altijd maar één?

Het is je vast al eens opgevallen: geregeld zie je een schoen op of in de berm naast een snelweg liggen. En altijd is het er maar één. Hoe komt die schoen daar? Zijn er echt mensen die op de snelweg een schoen uit de raam gooien? Wie zijn dat dan in vredesnaam? De onvolprezen Omroep West zocht het uit.

En wat blijkt: Het blijken vaak de schoenen van vrachtwagenchauffeurs te zijn. Een vrachtwagenchauffeur woont in zijn of haar cabine. Die willen ze uiteraard schoonhouden, als ze instappen doen ze daarom hun schoenen uit. Die zetten ze dan op de treeplank. Maar soms vergeten ze dat er schoenen staan. Gaan ze rijden dan vallen die schoenen van de treeplank af.  Als je erop gaat letten zul je zien dat het vaak werkschoenen met stalen neuzen zijn.

Triller

Ook heeft de omroep onderzocht waarom het er bijna altijd maar één is. Ze trillen letterlijk van de vrachtwagen af. Dus ze kukelen nooit tegelijk van de treeplank af. De één valt er altijd iets eerder van af dan de ander, daarom zie je er nooit twee liggen.

Voor de aanwezigheid van pumps, sneakers of kinderschoenen in bermen naast snelwegen is nog geen verklaring gevonden.