De 6 mythes over verkoudheid

Het heerst weer, helaas. Maar vergis je niet: dit zijn 6 fabeltjes over jouw verkoudheid.

niezen
Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

1. Vitamine C versterkt je weerstand

Is dit waar?

Het is niet ónwaar, maar weet dat vitamine D net zo belangrijk is om je weerstand aan te vullen. Bij een onderzoek in Australië waren deelnemers die dagelijks vitamine D binnenkregen minder vaak ziek dan deelnemers met een tekort aan vitamine D. Op zich is dat logisch, want als je te weinig vitamine D in je lichaam hebt, komen de T-cellen in je immuunsysteem niet in actie op het moment dat een virus zich in je lichaam nestelt, terwijl ze juist de aanval op dat virus moeten openen. 

vitamine d

2. Verse sinaasappelsap beschermt tegen verkoudheid

Is het waar?

Ook dit is weer niet ónwaar, maar van cranberrysap weten we dat 1 glas per dag de kans op verkoudheid en griep aanzienlijk verlaagt. Cranberrysap (cranberries zijn veenbessen) bevat niet alleen antioxidanten en een fikse dosis vitamine C, maar ook zogenaamde proanthocyanidinen. Dat zijn voedingstoffen die de cellen van je immuunsysteem activeren. Zodra er een virus je lichaam binnendringt, schieten die cellen meteen in de attack mode. Als je dagelijks twee glazen cranberrysap drinkt, wordt je immuunsysteem op stabiele wijze gestut.

3. Alcohol verhoogt de kans op griep

Waar?

Hier komt het goeie nieuws: als je gematigd drinkt, kan dat juist je immuunsysteem versterken. Een matige consumptie van alcohol kan dus helpen bij het strijden tegen infecties. Hoe die vork precies in de steel zit, dat is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat de gezonde voordelen van alcohol (antioxidanten beschermen cellen tegen vrije radicalen) jouw weerstand een boost geven. Het maakt ook niet uit of je bier of wijn drinkt; beiden hebben dezelfde voordelen. Je moet alleen niet te veel drinken. Uit onderzoek blijkt dat zware innemers minder weerbaar zijn tegen tegen virussen dan gematigde drinkers en geheelonthouders. Hou als hoeveelheid aan: twee glazen per dag (invulling naar keus).

cranberry sap

4. Griep moet je uithongeren

Is dit waar?

Eh, nee, doe maar niet. Het tegenovergestelde is namelijk waar. Je hebt de vitamines en mineralen uit voeding juist nodig om te herstellen. Die versterken de strijdkracht van je immuunsysteem, die het tenslotte tegen allerlei virussen moet opnemen. Meer mineralen en meer vitamines in je lichaam versnellen je herstel. 

5. Kippensoep is een goede remedie tegen verkoudheid en de griep.

Waar?

Ja! Had je moeder toch gelijk. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kippensoep ontstekingsremmend werkt. Uit weer een ander onderzoek, gehouden in Japan, blijkt dat kip een aminozuur bevat dat dezelfde werking heeft als het medicijn tegen bronchitis. Het slijm in je longen komt los door dit aminozuur. Daardoor kun je het makkelijker ophoesten en lozen, wat je genezing dus versnelt.

kip bevat een aminozuur dat het slijm in je longen los maakt

6. Ginger Ale helpt

Is het waar? Ja, maar dan moet je geen Ginger Ale drinken, maar ginger – gember dus. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een halve theelepel gember al helpt tegen misselijkheid. Dat is de reden waarom je tegenwoordig alle vrouwen om je heen gemberthee hoort bestellen.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie