De beste Nederlandse podcasts van het moment

We helpen je door je podcast-keuzestress heen.

Nederlandse podcast
Entertainment
Alles wat we weten over Gladiator 2
Door Jorrit Niels
Entertainment
Unieke James Bond-collectie koop je nu in Londen
Door Jorrit Niels

Podcasts zijn onderhand niet meer weg te denken uit het Nederlandse medialandschap. Of je ze nu tijdens een treinreis, gedurende het koken of al sportend beluistert; een goede podcast maakt iedere activiteit vermakelijker. Gelukkig zijn er talloze podcasts om te luisteren. Van actuele praatpodcasts tot aan levendige verhalen, in onderstaande lijst staan onze favoriete podcastseries.

De Zaak Ramadan

In 2007 zocht de Rotterdamse gemeente een persoon die de islamitische en seculiere gemeenschappen in de stad dichter bij elkaar zou kunnen brengen. Het werd Tariq Ramadan, een Zwitserse theoloog met Egyptische roots. Toch wordt hij al snel weer ontslagen, en bestempeld als oplichter en zakkenroller. Journalist Stine Jensen verdedigte Ramadan in eerste instantie, maar kijkt in deze podcastserie met enig ongemak terug. Door 20 omstanders van Ramadan te interviewen schetst ze in De Zaak Ramadan een beeld van waarom hij ten val kwam.

Achter Gesloten Deuren

Achter Gesloten Deuren is door de Dutch Podcast Awards uitgeroepen tot de beste podcast van 2022. De podcast gaat over deTwentse multimiljonair Gerard Sanderink, die met zijn bedrijf Strukton en Centric betrokken raakte bij een reeks conflicten. Kortom, een nauwkeurige reconstructie van wat zich voordeed achter gesloten deuren.

Appie

Op 14 mei 1990 pleegde Appie A een dubbele moord in de Oosterbeekse Albert Heijn. Een schokkend verhaal waarbij – gelukkig – het einde vaststaat: Appie zit al jarenlang vast. Of toch niet? Podcastmaker Marc Adriani ontdekt dat het verhaal nog niet helemaal af is, en doet verslag in zijn podcast Appie.

Etenstijd!

Teun van de Keuken en Yvette van Boven bespreken in Etenstijd! hun lievelingskost in hapklare podcastafleveringen. Van de Keuken kennen we als presentator bij De Keuringsdienst van Waarde en columnist bij De Volkskrant. Van Boven is onder meer een succesvolle kookboekenschrijfster. De doorgewinterde foodies doen iedere maandag, dinsdag en vrijdagmiddag hun zegje over alles omtrent eten.

De Zaak van Beckum

Tijdens de vijf podcastafleveringen van De Zaak van Beckum val je van de ene verbazing in de andere. Van een onschuldig gezin dat wordt aangevallen, een gewelddadige seksbranche en een arrestatieteam dat wordt doodgeschoten aan toe. Turbantia-journalist Ramon Kunst gaat op zoek naar antwoorden.

Darmstad FM

In het holst van de nacht interviewt journalist Tina de Bruin bekende Nederlanders, om zo – in complete nachtelijke anonimiteit – hun schaamtes te bespreken. Carice van Houten bespreekt waarom ze zich soms schaamt over haar lichaam en Chantal Janzen praten over ‘poepschaamte’, om maar wat voorbeelden op te noemen van de Darmstad FM-afleveringen.

Voordat De Bom Valt

Het is oorlog in Oekraïne. Alhoewel wij hier makkelijk praten hebben, zijn de gevolgen ook in Nederland duidelijk voelbaar. Ben je iemand die niet meer van het Oekraïne-nieuws kan afwijken of steek je je kop in het zand? Voor die eerste groep is er Voordat De Bom Valt: een podcast waarin Jelle Brandt Corstius je iedere week op de hoogte houdt van de oorlog in Oekraïne.

De Schrik van Roden

Trouw-journalist Maarten van Gestel onderging een grillige trainingssessie om zijn Brabants-geaccentueerde stem podcast-klaar te maken. Het eindresultaat van zijn stemtransformatie mag er zijn, want in De Schrik van Roden vertelt de journalist op boeiende wijze over zijn zoektocht naar één van de laatste oud-NSB’ers in Nederland. De zogeheten Jacob Luitjens is een bekende naam in het Drentse Roden, maar het wordt tijd dat ook de rest van Nederland over deze man leert.

De Goudschat van Serooskerke

Lieke Malcorps en Ieke Schout hebben bekendheid verworven in het Nederlandse podcastland met hun bekende serie De Vlaamse Kunstroof. In hun nieuwe podcast-serie De Goudschat van Serooskerke doen ze dat trucje nogmaals over. De desbetreffende goudschat is een lading eeuwenoude gouden munten die drie boeren in het Zeeuwse Walcheren vinden. De vondst maakt dat het kleine dorpje in rep en roer belandt vanwege de plotselinge rijkdom van de drie bewoners.

Een soort god

In Een soort god onderzoeken Volkskrant-journalisten Simone Eleveld en Anneke Stoffelen hoe het kan dat mensen in een sekte belanden. Want, suprisesurpise, dat zou eigenlijk iedereen kunnen overkomen. De journalisten interviewen meerdere gedupeerden uit de ‘kungfu-sekte’ van René L. uit Roermond.

Geen Kleine Man

In de ‘podcastdocumentaire’ Geen Kleine Man neemt journalist Sofie Peeters de sekseongelijkheid binnen de zorg onder de loep. Het blijkt namelijk dat 70 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarde lichamelijke klachten vrouwen zijn. Hoe kan het dat vrouwen vaker zonder diagnose achterblijven?

Het Geheim van Wijsman

True crime blijft één van de populairste genres van het podcastpubliek. In Het Geheim van Wijsman komt de moordzaak omtrent Jacques Wijsman bovendrijven, dat in de jaren 1920 zeer populair was onder het volk. Wijsman wordt dood gevonden in de trein van Amsterdam naar het Haagse Hollands Spoor, maar de dader is spoorloos. Daarnaast heeft Wijsman ook een prangend geheim waarvan bijna niemand op de hoogte is.

Cocaïnekoorts

Op 26 januari dit jaar verscheen alweer het tweede seizoen van Cocaïnekoorts, de populaire podcastserie van het NRC. In de podcast probeert misdaadverslaggever Jan Meeus samen met collega Elze van Driel te achterhalen hoe Nederland in tien jaar tijd is uitgegroeid tot hét Europese distributiecentrum voor cocaïne.

Entertainment
Alles wat we weten over Gladiator 2
Door Jorrit Niels
Entertainment
Unieke James Bond-collectie koop je nu in Londen
Door Jorrit Niels