De beste Nederlandse podcasts van het moment

We helpen je door je podcast-keuzestress heen.

Nederlandse podcast

Podcasts zijn onderhand niet meer weg te denken uit het Nederlandse medialandschap. Of je ze nu tijdens een treinreis, gedurende het koken of al sportend beluistert; een goede podcast maakt iedere activiteit vermakelijker. Gelukkig zijn er talloze podcasts om te luisteren. Van actuele praatpodcasts tot aan levendige verhalen, in onderstaande lijst staan onze favoriete podcastseries.

Grof Geld

Voetbal draait allang niet meer om winnen of verliezen; het is een winstgevend verdienmodel geworden en clubs en spelers zijn uitgegroeid tot begeerde merken. Wat schuilt er achter de glitter en glamour van deze sport? En wie plukt de vruchten van dit lucratieve systeem? Journalist Sam van Raalte en merkstrateeg Perre van den Brink zoeken het uit in Grof Geld.

Napleiten

De misdaadpodcast Napleiten is de winnaar van de Dutch Podcast Awards 2023. Misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra bespreken geruchtmakende strafzaken met advocaten en officieren van justitie.

Etenstijd!

Teun van de Keuken en Yvette van Boven bespreken in Etenstijd! hun lievelingskost in hapklare podcastafleveringen. Van de Keuken kennen we als presentator bij De Keuringsdienst van Waarde en columnist bij De Volkskrant. Van Boven is onder meer een succesvolle kookboekenschrijfster. De doorgewinterde foodies doen iedere maandag, dinsdag en vrijdagmiddag hun zegje over alles omtrent eten.

Geschiedenis Inside

Elke dinsdag gaan Gijs van Engelen en Thomas van Luyn op fake news-jacht in hun podcast Geschiendenis Inside. Per aflevering wordt een historisch “feitje” ondervraagt. Zou J.F. Kennedy een Swiftie zijn geweest? En was Cleopatra echt zo’n verleidster? Je leert het in Geschiedenis Inside.

De Zaak van Beckum

Tijdens de vijf podcastafleveringen van De Zaak van Beckum val je van de ene verbazing in de andere. Van een onschuldig gezin dat wordt aangevallen, een gewelddadige seksbranche en een arrestatieteam dat wordt doodgeschoten aan toe. Turbantia-journalist Ramon Kunst gaat op zoek naar antwoorden.

Maffe Monarchen

In de podcast Maffe Monarchen praten Paul Rem en Cathelijne Blok ronduit over excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia. Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met een ‘randje’? en waarom zijn ze nu nog altijd bij een groot publiek bekend?

Van Gogh en de weg naar wereldroem

Frank van der Lende duikt in de podcast Van Gogh en de weg naar wereldroem in de wereld van Van Gogh. Vooral het bekende vraagstuk waarom Van Gogh pas na zijn dood wereldfaam bemachtigde komt aan bod, en hoe dat zo heeft kunnen gebeuren. In gesprek met Van Gogh experts en familieleden ontrafelt Van der Lende niet eerder gehoorde geheimen over de bijzondere kunstenaar.

De Dienst

In de 3 seizoenen die podcastserie De Dienst rijk is, duikt journalist Liesbeth Rasker in de wereld van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Liesbeth krijgt een kijkje in de keuken van de AIVD-teams die terroristische dreigingen, cyberaanvallen en de productie van massavernietigingswapens tegengaan of onder controle proberen te houden.

De Zaak Ramadan

In 2007 zocht de Rotterdamse gemeente een persoon die de islamitische en seculiere gemeenschappen in de stad dichter bij elkaar zou kunnen brengen. Het werd Tariq Ramadan, een Zwitserse theoloog met Egyptische roots. Toch wordt hij al snel weer ontslagen, en bestempeld als oplichter en zakkenroller. Journalist Stine Jensen verdedigte Ramadan in eerste instantie, maar kijkt in deze podcastserie met enig ongemak terug. Door 20 omstanders van Ramadan te interviewen schetst ze in De Zaak Ramadan een beeld van waarom hij ten val kwam.

Achter Gesloten Deuren

Achter Gesloten Deuren is door de Dutch Podcast Awards uitgeroepen tot de beste podcast van 2022. De podcast gaat over de Twentse multimiljonair Gerard Sanderink, die met zijn bedrijf Strukton en Centric betrokken raakte bij een reeks conflicten. Kortom, een nauwkeurige reconstructie van wat zich voordeed achter gesloten deuren.

Dicht op het vuur

Gert Snitselaar heeft zijn jongensdroom waargemaakt en is boer geworden. Maar net nadat hij zijn grote boederij heeft, breekt er brand uit. En nog meer brand — in korte tijd vinden er 9 branden plaats. Hoezo wordt de boerderij van Gert steeds in de fik gestoken? Komt het omdat de boer onlangs uit de kast is gekomen in zijn christelijke omgeving, of heeft Gert het misschien gewoon zelf gedaan? In de podcast Dicht op het vuur wordt het verhaal van Gert beetje bij beetje onthult.

De Schrik van Roden

Trouw-journalist Maarten van Gestel onderging een grillige trainingssessie om zijn Brabants-geaccentueerde stem podcast-klaar te maken. Het eindresultaat van zijn stemtransformatie mag er zijn, want in De Schrik van Roden vertelt de journalist op boeiende wijze over zijn zoektocht naar een (toen nog levende) oud-NSB’ers in Nederland. De zogeheten Jacob Luitjens is een bekende naam in het Drentse Roden, maar het wordt tijd dat ook de rest van Nederland over deze man leert.