De beste Nederlandse podcasts van het moment

We helpen je door je podcast-keuzestress heen.

Nederlandse podcast
Entertainment
Dit is de goorste plek in je keuken…
Door Redactie
Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg

Podcasts zijn onderhand niet meer weg te denken uit het Nederlandse medialandschap. Of je ze nu tijdens een treinreis, gedurende het koken of al sportend beluistert; een goede podcast maakt iedere activiteit vermakelijker. Gelukkig zijn er talloze podcasts om te luisteren. Van actuele praatpodcasts tot aan levendige verhalen, in onderstaande lijst staan onze favoriete podcastseries.

Door de ogen van de Koning

In de nieuwe podcast Door de ogen van de Koning interviewt Edwin Evers het Nederlandse staatshoofd over zijn 10 jaar Koningschap. In 10 korte podcastafleveringen wordt de afgelopen 10 jaar van Willem-Alexander behandeld. Van grote gebeurtenissen in de politiek, sport en het persoonlijke leven van hemzelf; Willem probeert als pratend in zijn werkkamer een beeld te scheppen van zijn rol binnen de Nederlandse monarchie.

Wie praat, die slaapt

Met de inleidende woorden van Peter R. de Vries wordt al snel duidelijk waar deze podcast over gaat: het criminele circuit in Nederland. Misdaadjournalisten Marian Husken en Maike van Leeuwen onderzoeken waarom de Nederlandse overheid deals sluit met criminelen door verschillende zaken rondom kroongetuigen te reconstrueren.

Achter Gesloten Deuren

Achter Gesloten Deuren is door de Dutch Podcast Awards uitgeroepen tot de beste podcast van 2022. De podcast gaat over de Twentse multimiljonair Gerard Sanderink, die met zijn bedrijf Strukton en Centric betrokken raakte bij een reeks conflicten. Kortom, een nauwkeurige reconstructie van wat zich voordeed achter gesloten deuren.

Dicht op het vuur

Gert Snitselaar heeft zijn jongensdroom waargemaakt en is boer geworden. Maar net nadat hij zijn grote boederij heeft, breekt er brand uit. En nog meer brand — in korte tijd vinden er 9 branden plaats. Hoezo wordt de boerderij van Gert steeds in de fik gestoken? Komt het omdat de boer onlangs uit de kast is gekomen in zijn christelijke omgeving, of heeft Gert het misschien gewoon zelf gedaan? In de podcast Dicht op het vuur wordt het verhaal van Gert beetje bij beetje onthult.

Van Gogh en de weg naar wereldroem

Frank van der Lende duikt in de nieuwe podcast Van Gogh en de weg naar wereldroem in de wereld van Van Gogh. Vooral het bekende vraagstuk waarom Van Gogh pas na zijn dood wereldfaam bemachtigde komt aan bod, en hoe dat zo heeft kunnen gebeuren. In gesprek met Van Gogh experts en familieleden ontrafelt Van der Lende niet eerder gehoorde geheimen over de bijzondere kunstenaar.

Tentoonstellingen die je in 2023 niet mag missen

Etenstijd!

Teun van de Keuken en Yvette van Boven bespreken in Etenstijd! hun lievelingskost in hapklare podcastafleveringen. Van de Keuken kennen we als presentator bij De Keuringsdienst van Waarde en columnist bij De Volkskrant. Van Boven is onder meer een succesvolle kookboekenschrijfster. De doorgewinterde foodies doen iedere maandag, dinsdag en vrijdagmiddag hun zegje over alles omtrent eten.

De Zaak van Beckum

Tijdens de vijf podcastafleveringen van De Zaak van Beckum val je van de ene verbazing in de andere. Van een onschuldig gezin dat wordt aangevallen, een gewelddadige seksbranche en een arrestatieteam dat wordt doodgeschoten aan toe. Turbantia-journalist Ramon Kunst gaat op zoek naar antwoorden.

De Zaak Ramadan

In 2007 zocht de Rotterdamse gemeente een persoon die de islamitische en seculiere gemeenschappen in de stad dichter bij elkaar zou kunnen brengen. Het werd Tariq Ramadan, een Zwitserse theoloog met Egyptische roots. Toch wordt hij al snel weer ontslagen, en bestempeld als oplichter en zakkenroller. Journalist Stine Jensen verdedigte Ramadan in eerste instantie, maar kijkt in deze podcastserie met enig ongemak terug. Door 20 omstanders van Ramadan te interviewen schetst ze in De Zaak Ramadan een beeld van waarom hij ten val kwam.

Voordat De Bom Valt

Het is oorlog in Oekraïne. Alhoewel wij hier makkelijk praten hebben, zijn de gevolgen ook in Nederland duidelijk voelbaar. Ben je iemand die niet meer van het Oekraïne-nieuws kan afwijken of steek je je kop in het zand? Voor die eerste groep is er Voordat De Bom Valt: een podcast waarin Jelle Brandt Corstius je iedere week op de hoogte houdt van de oorlog in Oekraïne.

De Schrik van Roden

Trouw-journalist Maarten van Gestel onderging een grillige trainingssessie om zijn Brabants-geaccentueerde stem podcast-klaar te maken. Het eindresultaat van zijn stemtransformatie mag er zijn, want in De Schrik van Roden vertelt de journalist op boeiende wijze over zijn zoektocht naar een (toen nog levende) oud-NSB’ers in Nederland. De zogeheten Jacob Luitjens is een bekende naam in het Drentse Roden, maar het wordt tijd dat ook de rest van Nederland over deze man leert.

Een soort god

In Een soort god onderzoeken Volkskrant-journalisten Simone Eleveld en Anneke Stoffelen hoe het kan dat mensen in een sekte belanden. Want, suprisesurpise, dat zou eigenlijk iedereen kunnen overkomen. De journalisten interviewen meerdere gedupeerden uit de ‘kungfu-sekte’ van René L. uit Roermond.

Entertainment
Dit is de goorste plek in je keuken…
Door Redactie
Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg