Fanatieke supporters in Qatar, maar eh…

Nadat echte supporters werden betaald om naar Qatar te komen, worden nu nepsupporters ingezet om een WK-koorts te suggereren.

Normaal gesproken is het vrij makkelijk om onderscheid te maken tussen supporters van pak ’em beet Brazilië en Duitsland. Huid- en haarkleur is op zich een criterium, net als de taal, of de kennis van het nationale voetbalelftal.

Maar in de straten van Doha lijken, in de aanloop naar het WK, de supporters van de meeste landen ineens op elkaar. Sterker nog, ze lijken verdacht veel op oorspronkelijke inwoners van India, Bangladesh en Nepal, de landen die de meeste arbeidsmigranten aan Qatar leveren.

De fans spreken ook opmerkelijk slecht de taal van het land dat ze steunen. En van het voetbal zijn ze ook niet echt op de hoogte. Wie is jullie favoriet, wordt er aan Belgische supporters gevraagd. “Vincent Kompany!”, roept een heel gezin daarop in koor. Maar Kompany is toch echt alweer twee jaar geleden gestopt met voetballen.

Zo heeft de organisatie van het WK-voetbal in Qatar er weer een nieuw social media-schandaaltje bij. Vorige week werd duidelijk dat supporters van bijvoorbeeld Oranje worden betaald om naar Qatar te komen. Daar moeten die supporters dan wel een contract voor tekenen, waarin onder meer een passage staat dat ze collega-supporters dienen te verlinken als die zich kritisch uitlaten over het WK.

De betaalde supporters zijn ook verplicht te zingen bij de openingswedstrijd van het WK. Het toegangskaartje voor die wedstrijd krijgen ze cadeau van de organisatie.

De actuele beelden uit de straten van Doha werden gedeeld op TikTok en Twitter, sociale mediaplatforms die de WK-organisatie intensief gebruikt als marketinginstrument. De ‘supporters’ dragen shirts van een select groepje landen. Oranje zit daar niet bij, België wel, net als Portugal, Argentinië, Engeland en Brazilië.

De favoriete spelers van de Engelse supporters? Enthousiast roepen fans de namen van Harry Kane, Wayne Rooney, David Beckham, Frank Lampard en Steven Gerrard! Van die vijf is alleen Harry Kane nog actief.

Al in 2014 betaalde Qatar arbeidsmigranten om zich voor te doen als fanatieke supporters, onder meer bij een beachvolleybaltoernooi. Het doel was indertijd om Qatar als een sportminnende natie te presenteren. 

Dat moest de kandidaatstelling van Qatar voor het Wereldkampioenschap Voetbal ondersteunen – een op het oog overbodige geste; het omkopen van de bestuursleden van FIFA was in principe al voldoende.