Het échte gevaar van ChatGPT

De kunstmatige intelligentie tool ChatGPT heeft de potentie heeft om de samenleving te transformeren op een manier die misschien nog ingrijpender is dan de iPhone, maar realiseren we ons ook de risico’s?

De AI chatbot – die niet voor zichzelf kan denken, maar is getraind om conversatie-tekst te genereren – kan worden gebruikt voor van alles. Van het schrijven van essays en poëzie op universiteitsniveau in enkele seconden, tot het opstellen van computercode en juridische contracten. Of voor speels gebruik, zoals het schrijven van een huwelijksspeech of een flauwe grap.

Het is overduidelijk dat ChatGPT potentiële toepassingen heeft voor onderwijs, entertainment en onderzoek. Tegelijkertijd heeft de technologische sprong ook invloed op desinformatie, cybercriminaliteit en terrorisme, omdat ChatGPT een enorm risico op misbruik met zich meebrengt. Deze ontluikende technologie wordt nu al gebruikt als een hulpmiddel voor hackers en phishing.

Leercrisis?

Het risico gaat verder op middelbare scholen, hogescholen en universiteiten, De software van Silicon Valley-startup OpenAI, die op 30 november werd uitgebracht, zal volgens YouTube-essayist Nerdwriter1 een gevaar zijn voor hoger onderwijs. Evan Puschak onderschrijft het gemak waarmee je een werkstuk maakt met behulp van de Chatbot, maar wat verliezen we ermee? Ontstaat hiermee een ‘leercrisis’?

The Nerdwriter legt de gevaren en voordelen uit van geautomatiseerde software voor het schrijven van essays die zo gemakkelijk toegankelijk is voor het publiek.

Puschak vertelt ons op heldere wijzer hoe kunstmatige intelligentie (AI) ons fundamentele vermogen om onszelf en de wereld om ons heen te begrijpen, kan aantasten. Hij heeft het over de sterke punten en beperkingen van ChatGPT om te zien waarop internet onze geest probeert te vervangen.