Netflix brengt ons ultiem rugbyspektakel

Deze documentaire geeft ons een kijkje achter de schermen van een van de meest bijzondere sporttoernooien ter wereld.

Het Zeslandentoernooi, ook wel simpelweg Six Nations genoemd, is het oudste en grootste jaarlijks terugkerende internationale rugbytoernooi ter wereld. De producenten van de succesvolle Netflix-docuserie Formula 1: Drive to Survive hebben hun tanden in dit evenement gezet en schenken ons nu Six Nations: Full Contact. De serie is vanaf 24 januari te zien op Netflix.

Foto: Richard Heathcote/Getty Images)

In de de docu krijgen we een kijkje achter de schermen bij het Guinness Six Nations Championship van 2022. Dit is, in tegenstellingen tot bijvoorbeeld een EK of WK voetbal, niet een toernooi dat om de vier jaar gespeeld wordt. Het is een jaarlijks terugkerend toernooi, maar dat maakt het niet minder prestigieus.

Ooit streden Wales, Engeland, Ierland, Schotland en Frankrijk om de titel van het Vijflandentoernooi. Maar het begon ooit als een Vierlandentoernooi in 1883, toen de zogeheten Home Nations (Engeland, Schotland, Ierland en Wales) jaarlijks tegen elkaar besloten te spelen. In 1910 werd Frankrijk toegelaten. Het rugby was daar inmiddels heel populair geworden en de Fransen mochten zich gaan meten met de home nations.

Foto: Roberto Bregani/Sportsfile via Getty Images)

Het Zeslandentoernooi zoals wij het nu kennen ontstond in 2000, toen Italië werd uitgenodigd en toegevoegd aan het speelschema. De meest succesvolle Vier-/Vijf-/Zeslandentoernooi-winnaars zijn Engeland en Wales. Beide landen hebben 39 titels verzameld. In 2022 wonnen de Fransen middels een Grand Slam: dit betekent dat de winnaar alle gespeelde wedstrijden winnend afsloot. De regerend Zeslandenkampioen is Ierland.

Foto: Richard Heathcote/Getty Images)

Waarom Rugby de coolste sport ter wereld is, legden wij hier al eens uit. Nu kun je met Six Nations: Full Contact zelf al bingend ervaren hoe het eraan toe gaat in deze geweldige sport.

Meer informatie vind je hier