Iedereen droomt van Nicolas Cage in ‘Dream Scenario’

Nicolas Cage als professor die een ‘overnight’ beroemdheid wordt, als hij ineens in iedereens dromen verschijnt.

Productiemaatschappij A24 lijkt de go-to maker te worden van schaarse originaliteit in Hollywood. Van sterke drama’s als Lady Bird en Moonlight tot aan horrors als Midsommar, The Witch en Hereditary. En een mix van must-see’s als Minari, Ex Machina, The Northman, The Lighthouse en The Lobster.

Hun nieuwste is Dream Scenario van de Noorse regisseur Kristoffer Borgli met een schijnbaar onherkenbare Nicolas Cage. De film vertelt het verhaal van Paul Matthews, een ongelukkige, gewone familieman die uitgroeit tot een internationale superster wanneer hij in de dromen van miljoenen vreemden verschijnt terwijl ze slapen. Naast Cage zien we onder meer Michael Cera, Julianne Nicholson, Lily Bird, Tim Meadows en Dylan Baker.

Dat gaat niet lang goed, want uiteindelijk beginnen die dromen nachtmerries te worden vol Cage-gekheid die de roem van Paul snel in schande verandert. In de trailer worstelt Paul met zijn nieuwe bekendheid terwijl hij probeert een normaal leven te leiden en er chaos ontstaat in ieders hoofd.

Vergeleken met zijn meer bombastische recente rollen in films als Renfield of Pig, is Cage erg onhandig en zachtaardig als Paul, die simpelweg niet gewend is aan alle aandacht die hij plotseling krijgt. Hij denkt dat het hem eindelijk een hele coole vader maakt.

Hoewel de film pas vanaf 24 februari 2024 in de bioscoop draait, is hij al wel in premiere gegaan op verschillende filmfestivals waar vooral de hilariteit van Cage wordt geprezen.

Regisseur Borgli zei er op het Filmfestival van Toronto het volgende over: “De film gaat over een gewone vader uit een buitenwijk die een beetje een saaie bètaman is, maar die tijdens de film op een gekke manier tot leven komt, dus het was erg nuttig om Nic’s bereik te hebben om dit personage echt tot leven te laten komen.”

Waarna hij toevoegde: “De belangrijkste inspiratiebron is onze huidige cultuur en hoe mensen ongelooflijk beroemd kunnen worden vanwege de domste en vreemdste dingen, zonder zelfs maar iets van moeite te doen. Ik dacht erover na om per ongeluk beroemd te worden en dit leek een filmische en mystieke versie daarvan.”