Nieuw Nicolas Cage-vehikel krijgt perfecte score en dit is waarom

Nicolas Cage gaat meta in zijn best ontvangen film sinds tijden, The Unbearable Weight of Massive Talent. En blijft de eeuwige cultheld.

Er bestonden wat geruchten over Nicolas Cage’s aanstaande pensioen na zijn nieuwste film The Unbearable Weight of Massive Talent.

Cage zelf op het filmfestival South by Southwest: “Nee, nee en nee. Nee, nee. Dat gaat niet gebeuren. Wat ik doe in de film is als een beschermengel voor mij geweest, en ik heb het nodig. Ik ben gezonder als ik werk, Ik heb een positieve plek nodig om mijn leven uit te drukken, en de bioscoop heeft het me gegeven. Dus ik ga nooit met pensioen. Waar zijn we nu, 117 films?”

Cultheld

De standvastigheid is goed te begrijpen, nadat de film debuteerde met een perfecte score op de filmrecensiepagina van Rotten Tomatoes. Hier kreeg hij de volle 100 procent, iets dat maar weinig films na hun première hebben weten te bereiken.

Een opsteker voor de winnaar van de Oscar voor Beste Acteur in Leaving Las Vegas (1995). Hij was één van de grootste sterren in het Hollywood van de jaren negentig en het eerste decennium van de 20ste eeuw. Maar de afgelopen jaren heeft Cage een groot aantal low-budgetfilms en geflopte blockbuster-wannabe’s gemaakt. Voeg dit samen met een groot uitgavenpatroon en je hebt een cultfiguur te pakken.

Hier speelt Cage handig op in in The Unbearable Weight of Massive Talent. Waar Nicolas Cage, Nicolas Cage speelt. Het surrealistische en metafilmische uitgangspunt van de film.

Neurotisch en Angstig

Cage sprak enige tijd geleden over zijn rol als zichzelf in de film, waar hij verklaarde: “Ik ga die film nooit zien. Er is mij verteld dat hij goed is en dat het publiek dat hem heeft kunnen zien deze mening deelt; geweldig. Maar het is te veel voor mij om naar de film te gaan en mijzelf een neurotische en angstige versie van mezelf te zien spelen.”

Waar hij dit tijdens een persconferentie aanvulde met: “Het was angstaanjagend. Geen enkele spier in mijn lichaam vertelde me dat ik een versie van mezelf in een film moest spelen. En omdat het me de stuipen op het lijf joeg, wist ik dat ik het moest doen. Deze rol zorgde er ook voor dat ik wil proberen om terug te keren naar mijn dramatische roots en terug naar onafhankelijke films, wat mijn basis is.”

De film ging afgelopen week in première op het South by Southwest Film Festival in Austin, Texas. Sindsdien krijgt hij alleen maar positieve recensies, al is te verwachten dat daar binnenkort verandering in komt. Op dit moment is het echter Cage’s beste werk. Ter vergelijking: het drama Leaving Las Vegas, waarvoor Cage de Oscar ontving voor Beste Acteur, kreeg ‘slechts’ 91 procent van de critici.

Miljoen Dollar

In Massive Talent speelt Cage een fictieve versie van zichzelf die vanwege acute financiële problemen een gênante baan aanneemt. Voor een miljoen dollar zou hij als stergast moeten verschijnen op het verjaardagsfeestje van zijn grootste fan, gespeeld door Pedro Pascal (The Mandalorian, Narcos).

Zijn vruchtbare carrière wordt gevierd met meta-verwijzingen naar The Rock, Leaving Las Vegas, Face/Off, Captain Corelli’s Mandolin en The Wicker Man. Tijdens het verjaardagsfeestje krijgt Cage een band met de superfan en wordt hij betrokken bij een buitensporig spionagecomplot, waardoor het metagehalte van Adaptation in het niet valt.

Tom Gormican (That Awkward Moment) regisseerde deze film die naast Cage en Pascal ook Neil Patrick Harris, Tiffany Haddish en de Spaanse Paco León in de cast heeft. In Nederland draait de film vanaf 21 april in de bioscoop. Check hieronder de ongecensureerde ‘Red Band’ trailer.