Wie wordt de nieuwe creatieve baas bij Gucci?

Gucci neemt – al snel – afscheid van ontwerper Sabato de Sarno.

MILAN, ITALY - SEPTEMBER 20: Fashion Designer Sabato De Sarno walks the runway at the Gucci Women's Spring Summer 2025 Fashion Show during the Milan Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2025 at Triennale di Milano on September 20, 2024 in Milan, Italy. (Photo by Daniele Venturelli/Getty Images for Gucci)

Na slechts twee jaar als creatief directeur neemt ontwerper Sabato de Sarno alweer afscheid van het Italiaanse modehuis Gucci. Het nieuws kwam vandaag als een verrassing, maar de signalen waren er al langer: Gucci’s meer ingetogen en universele stijl onder De Sarno wist de modewereld niet in vuur en vlam te zetten. De show op 25 februari zal worden ontworpen door het interne designteam van Gucci, zo maakte het merk vandaag bekend.

Vanochtend kondigde Gucci officieel het einde aan van de samenwerking met Sabato De Sarno en verklaarde dat de nieuwe artistieke leiding op een later moment bekend zal worden gemaakt. Stefano Cantino, CEO van Gucci, bedankte De Sarno in de gebruikelijke termen, zoals het hoort op dit soort momenten.

Francesca Bellettini, Deputy CEO van Kering, voegde daaraan toe: “Ik ben trots op het werk dat is verricht om Gucci’s fundamenten verder te versterken. Stefano en de nieuwe artistieke leiding zullen hierop voortbouwen om Gucci te leiden naar vernieuwd modeleiderschap en duurzame groei.”

Van Valentino naar Gucci

Toen De Sarno in 2023 de overstap maakte van Valentino naar Gucci, was zijn missie duidelijk: het merk moest minder leunen op uitbundige nostalgie en zich herpositioneren als een huis van tijdloze, iconische stukken. Onder Alessandro Michele was Gucci getransformeerd tot een maximalistisch spektakel, maar na een periode van ongekende groei begon de verkoop te stagneren. De Sarno’s visie was ingetogen en verfijnd, maar misschien niet de revolutie waar Gucci op had gehoopt.

De markt bleek uitdagender dan verwacht. De luxesector staat onder druk en ook Gucci heeft te maken met de afnemende belangstelling voor luxeproducten. De focus op high-end tailoring en minder trendgevoelige stukken bood niet de commerciële boost die Gucci nodig had.

Dit was de eerste uiting van Alessandro Michele voor Valentino.

De cijfers spreken voor zich. Gucci rapporteerde een omzetdaling van 21 procent over de eerste negen maanden van 2024. Hoewel een creatief directeur niet de enige factor is in het succes van een merk, was het duidelijk dat De Sarno voor Gucci niet dezelfde energie en culturele invloed wist te behouden als zijn voorganger. In een markt waar luxemerken vechten om relevantie én exclusiviteit, wist Gucci geen scherpe positionering te vinden.

Wat nu?

Op 11 februari zal moederbedrijf Kering zijn jaarcijfers presenteren, en mogelijk krijgen we dan meer duidelijkheid over de toekomst van Gucci. Voor nu is er de vraag wie het stokje van De Sarno overneemt en welke richting het merk zal inslaan. Eén naam die veel wordt genoemd in de modewereld is Hedi Slimane, het voormalige wonderkind dat voorheen onder meer Dior en Saint-Laurent bestuurde. Eén ding is zeker: met De Sarno’s vertrek opent Gucci een nieuw hoofdstuk, en wij kijken vol spanning uit naar de volgende stap van het iconische merk.